Bănci și Asigurări

​Băncile centrale din Polonia, Ungaria şi Croaţia intervin masiv în sprijinul companiilor prin scăderi de dobânzi de referinţă şi furnizare de lichidităţi

​Băncile centrale din Polonia, Ungaria şi Croaţia...

Autor: Miruna Diaconu

18.03.2020, 19:41 217

Băncile centrale din Polonia, Ungaria şi Croaţia au intervenit masin pentru a sprijini companiile în actuala criză prin măsuri de prevăd scăderi ale dobânzilor de referinţă şi de furnizare de lichidităţi.

Banca centrală a Croaţiei a redus dobânda la care băncile se pot împrumuta de la banca centrală la 0,25% pentru a putea veni cu lichiditate în sistem. Croaţia fiind o ţară turistică şi având un PIB dependent de această industie, din cauza crizei provocate de coronavirus, a avut mult de pierdut în acest sector, iar Banca Centrală a fost nevoită să acţioneze.

 “Banca Poloniei a anunţat că intră la cumpărare de bonduri poloneze pe toate maturităţile în cantităţi mari, tocmai pentru a ţine dobânzile jos. Într-o ţară  dobânda de referinţă este dată de titlul suveran emis de acea ţară în moneda naţională. Banca Centrală a Poloniei a venit,  în afară de cumpărare de obligaţiuni prin operaţiuni de piaţă, au suspendat taxa bancară pe care o aveau tocmai pentru a-i ajuta pe cei împrumutaţi şi pentru a ajuta sistemul bancar”, spune Dragoş Manolescu, director general adjunct al OTP Asset Management, în cadrul ediţiei speciale a emisiunii de business ZF Live

Pentru a induce lichiditate în piaţă, Banca Centrală a Ungariei a anunţat o serie de măsuri urgente pentru a sprijini companiile, acceptând 70% din creditele performante ale băncilor drept colateral pentru furnizarea de lichidităţi şi cerând băncilor să aplice un moratoriu la plata ratelor pentru companiilor afectate de criza provocată de virusul chinezesc.

Banca Centrală a Ungariei s-a implicat de asemenea în mai multe operaţiuni de swap (schimburi de titluri şi de monedă), pentru a furniza lichiditate suficientă în forinţi băncilor. Anterior, premierul Victor Orban a anunţat că vor fi necesare instrumente fiscale şi monetare pentru a diminua efectele crizei.

Dragoş Manolescu spune că actuala criză generată de coronavirus, care are un impact puternic în pieţele financiare, nu este de fapt o criză bancară precum a fost cea din 2008, ci este mai degrabă o neîncredere în activele bancare.

“Nu este o lipsă de lichiditate a băncilor, faţă de 2008, nu este o criză bancară, ci este o criză de lichiditate pentru că se vând obligaţiuni, se vând acţiuni. Se iese din toate activele şi se intră în cash. Băncile stau foarte bine din punctul ăsta de vedere, sunt pline de cash. Nu este vorba de neîncredere în bănci, este vorba de neîncredre în niciun activ, dacă ne uităm în ultima perioadă s-a depreciat şi aurul şi diverse monede”, spune Dragoş Manolescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO