Bănci și Asigurări

Băncile centrale din estul Europei se pregătesc de relaxarea politicii monetare în faţa coronavirusului. Cehii dau tonul

Băncile centrale din estul Europei se pregătesc de...

Autor: Catalina Apostoiu

18.03.2020, 00:05 381

Cehia a decis reducerea de urgenţă a dobânzilor pentru contracararea impactului pandemiei de coronavirus, inversând o majorare din februarie în condiţiile în care băncile centrale din regiune pregătesc măsuri de relaxare monetară, scrie Bloomberg.

Strategii cehi au redus dobânda de referinţă cu o jumă­tate de punct la 1,75% în cadrul unei şedinţe extraordinare. Guvernatorul băncii centrale cehe Jiri Rusnok a declarat că ban­ca este pregătită pentru noi reduceri, cât şi să reacţioneze în faţa oricăror mişcări excesive ale monedei naţionale, co­roa­na, dacă va fi necesar.

Deşi impactul virusului asupra economiei nu este clar încă, inflaţia va încetini dramatic comparativ cu estimările anterioare, a declarat acesta. „Este clar că se va produce o răcire dramatică a economiei. Credem cu tărie că decizia noastră este una corectă“, a adăugat guvernatorul băncii centrale a Cehiei.

Măsura a fost una drastică pentru o bancă centrală care a ma­jorat dobânzile de nouă ori din 2017 în cadrul uneia dintre cele mai agresive serii de majorări de dobânzi la nivel mon­di­al.

Aceasta survine de asemenea în contextul în care strategi din întreaga lume se luptă să protejeze o economie cuprinsă de nesiguranţă. Guvernele din aripa estică a Uniunii Eu­ropene îşi deschid vistieriile pentru a contracara înce­ti­ni­rea eco­nomiei în condiţiile în care magazinele, fabricile, res­tau­rantele şi companiile intră sub efectul măsurilor de ca­ran­ti­nă.

 

Băncile centrale reacţionează la rândul lor.

Serbia, candidată la statutul de membru al UE, a redus dobânzile săptămâna trecută. Iar, după decizia SUA de reducere de urgenţă a dobânzilor din weekend, strategul polonez Jerzy Zyzynski a anunţat că boardul băncii centrale a Poloniei este înclinat să analizeze o reducere a dobânzilor cu peste un sfert de punct procentual de la miminul record de 1,6%. Economiştii chestionaţi de Bloomberg anticipează o reducere de cel puţin o jumătate de punct.

Guvernul de la Varşovia s-a angajat de asemenea să vină cu un plan de stimulente care să echivaleze cu peste 1% din PIB. Strategul Grazyna Ancyparowicz a declarat că stimulentele fiscale ar trebui anunţate înainte ca banca centrală să analizeze o reducere a dobânzilor.

În Ungaria, banca centrală a anunţat un moratoriu pe plăţile creditelor corporate în paralel cu ajustarea reglementărilor privind garanţiile pentru bănci, pregătind terenul pentru posibile stimulente de peste 8 miliarde de forinţi.

Coroana cehă a scăzut cu 4,1% la 27,35 euro, cel mai slab nivel din iunie 2015. În ultimele 5 zile de tranzacţionare, moneda a pierdut 6,5%, cel mai mult din rândul a 31 de monede monitorizate de Bloomberg.

Forintul ungar a fost pe punctul de a atinge un nou record negativ săptămâna trecută, în timp ce zlotul polonez s-a depreciate cu aproximativ 2% în raport cu euro de când Polonia a anunţat primul său caz de coronavirus, pe 4 martie.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO