Bănci și Asigurări

Băncile au trecut la pierdere credite de retail de 8,4 mld. lei

Băncile au trecut la pierdere credite de retail de 8,4...

Autor: Liviu Popescu

12.12.2014, 00:06 587

Clienţii persoane fizice aveau la sfârşitul lunii octombrie restanţe de peste 90 de zile în valoare de 8,4 mi­liarde de lei (1,9 mld. euro) în contul creditelor contractate de la bănci şi instituţii financiare nebancare, potrivit datelor din ultimul buletin lunar. Aceste credite sunt considerate pier­deri şi provizionate integral.

Creditele de retail cu întârzieri la plată mai mari de 90 de zile atinseseră un vârf de 9 miliarde de lei la începutul anului, dar au scăzut puternic în vară pe fondul unui proces de curăţare a bilanţului. Restanţele scăzuseră până la 8,2 mil. lei în august, dar în septem­brie şi octombrie la stocul acestora s-au adăugat încă 200 mil. lei, semn că bancherii au oprit cel puţin pentru mo­ment procesul de curăţare a bilan­ţurilor.

„BNR a anunţat că procesul de scoatere în afara bilanţului a creditelor neperformante s-a consumat în mare parte până la finele lunii septembrie. Evoluţia restanţelor de peste 90 de zile a fost determinată pe de o parte de acumularea de restanţe aferente porto­foliului, dar şi de procesul de scoatere în afara bilanţului a creditelor neper­for­mante“, a spus Cătălina Molnar, economistul-şef al UniCredit Ţiriac.

Creditele restante de peste 90 de zile reprezintă trei sferturi din totalul sumelor restante ale populaţiei. To­talul sumelor restante era la sfârşitul lunii octombrie de 10,7 miliarde de lei. Vârful a fost de peste 11,7 miliarde de lei în primăvara acestui an.

La jumătatea acestui an, bancherii au primit undă verde de la BNR pentru a scoate în afara bilanţurilor creditele provizionate integral, cu posibilitatea de a urmări debitorii ulterior pentru recuperarea creanţei. De aici şi tendinţa descendentă a restanţelor între lunile iunie şi august.

Numărul persoanelor fizice cu restanţe la credite a ajuns în octombrie la 652.000, cu aproape 50.000 de restanţieri mai puţin faţă de octombrie anul trecut, în timp ce numărul creditelor cu probleme a scăzut la 851.000, cu 10% mai puţin faţă de perioada similară a anului trecut.

Creditele în valută pe care persoanele fizice nu au reuşit să le plătească la timp reprezintă 61% din totalul sumelor restante. Restanţele la creditele în dolari aproape s-au dublat comparativ cu luna octombrie a anului trecut şi au ajuns la 60 milioane de lei.

Restanţele în euro au avut o creştere uşoară comparativ cu octombrie 2013 şi au ajuns la echivalentul a 4,1 miliarde de lei. După euro, cele mai multe restanţe sunt cele la creditele în franci elveţieni, care cumulau 1,6 miliarde de lei la finalul lunii octombrie.

Clienţii persoane fizice datorează băncilor şi instituţiilor financiare nebancare peste 100 miliarde de lei în contul creditelor de consum, cardurilor de credit şi creditelor imobiliare contractate.

Datele referitoare la sumele datorate de persoanele fizice şi la restanţe sunt colectate de Biroul de Credit de la 33 de instituţii de credit raportoare şi 23 de instituţii financiare nebancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO