Bănci și Asigurări

Bancile au adus 231 mil. euro la capital in sase luni

Bancile au adus 231 mil. euro la capital in sase luni
04.06.2009, 16:24 28

Patru banci si-au majorat capitalurile sociale cu un total de 231 de milioane de euro din octombrie anul trecut, cand criza financiara internationala si-a facut brusc simtite efectele pe plan local si pana in martie, arata cele mai recente date publicate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).

Pentru comparatie, pe parcursul anului 2008 majorarile de capital realizate de bancile din sistem au cumulat 355 de milioane de euro.
 
Capitaluri proprii de 6,3 mld. euro
Soliditatea bancilor este data de nivelul fondurilor proprii, care includ capitalul social (considerat cea mai solida forma de finantare), dar si alte rezerve, prime de emisiune sau rezultatul exercitiului in curs. La sfarsitul anului trecut, capitalurile proprii detinute de bancile locale totalizau 25,15 mld. lei (6,3 mld. euro), din care capitalul social reprezenta 13,3 miliarde de lei (3,33 mld. euro), potrivit datelor BNR.
Datele ONRC arata ca cea mai consistenta majorare de capital din perioada octombrie 2008-martie 2009 a fost realizata de turcii de la Credit Europe. In urma injectiei de capital de anul trecut, Credit Europe NV (centrala grupului detinut de miliardarul turc Husnu Ozyegin) a ajuns sa controleze 94,05% din actiunile Credit Europe Bank Romania. In prezent, capitalul social al bancii este de 675 mil. lei (161 mil. euro).
 
Se pregatesc pentru vremuri grele
"Strategia actionarilor si a managementului este sa ne pregatim pentru perioada dificila care urmeaza. Credit Europe urmareste mentinerea unei capitalizari solide si provizioneaza integral activele care inregistreaza probleme", comenteaza Omer Tetik, prim-vicepresedinte al bancii. Totodata, majorarea de capital a permis o reasezare a structurii subsidiarelor locale ale grupului turc, Credit Europe Bank achizitionand pachetele majoritare in cadrul diviziilor de leasing si finantari ipotecare. In cursul acestui an banca nu va mai realiza alte majorari de capital, in conditiile in care indicatorii de solvabilitate sunt la niveluri confortabile. 
A doua majorare de capital ca volum a fost realizata de Bancpost, care a primit in martie 53,6 milioane de euro de la actionari. Banca, al carei actionar majoritar este grupul elen EFG Eurobank, a avut in plan de fapt doua majorari de capital pentru aceasta primavara, acestea fiind realizate atat prin numerar, cat si prin conversia unor credite subordonate, contractate anterior. In urma acestor majorari, capitalul social al bancii urmeaza sa ajunga la 1.092 milioane de lei (aproape 454 de milioane de euro), potivit hotararii luate de actionari pe 18 mai. Mihai Bogza, presedinte si director general al Bancpost, a aratat intr-un interviu acordat recent ZF ca prin aceste majorari se urmareste si crearea unei baze de capital pentru momentul in care piata va permite reluarea activitatii de creditare in volume consistente.
Un alt grup financiar elen, National Bank of Greece, a adus in februarie 43,5 milioane de euro la capitalul filialei locale, Banca Romaneasca. In urma injectiilor de capital, Banca Romaneasca a ajuns in prezent sa aiba un nivel foarte confortabil al indicatorului de solvabilitate, de 22%, fata de o medie de 12% la nivelul sistemului. Capitalul social al bancii este de 748 mil. lei (circa 179 mil. euro, la cursul actual).
Grupul portughez Millennium a adus in februarie 33,9 milioane de euro la capitalul social al filialei locale, care si-a inceput operatiunile in toamna anului 2007. De fapt, portughezii au injectat atunci 285,4 milioane de lei (67 mil. euro) in filiala locala, jumatate din sume intrand direct in capitalul social, in timp ce diferenta a fost reprezentata de prime de emisiune, care sunt incluse in capitalurile proprii. Jose Toscano, directorul general al Millennium Bank Romania, a aratat atunci ca injectia de capital face parte din planul de dezvoltare al bancii. Conform strategiei initiale, banca ar urma sa devina profitabila in 2011. La nivelul anului trecut, pierderile au insumat 35 mil. euro. Volumul investitiilor planificate de la lansare pana in 2011 este de 300 de milioane de euro.
 
12 banci au nevoie de majorari de capital
In primavara, BNR a rulat teste de stres la nivelul sistemului bancar, in cadrul acordului incheiat cu Fondul Monetar International. Testele au fost derulate la nivelul a 29 de banci, iar rezultatele au aratat ca 12 jucatori au nevoie de infuzii de capital pentru a-si mentine solvabilitatea (masurata ca raport intre capitalurile proprii si expunerile ponderate cu riscul) peste nivelul de 10%. In prezent, BNR impune bancilor un nivel minim al solvabilitatii de 8%, insa pragul urmeaza sa fie ridicat la 10% pana la toamna. 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO