Bănci și Asigurări

Băncile, asigurătorii şi IFN-urile au adus doar 42 mil. euro capital străin în 2020, un sfert faţă de anul anterior

Băncile, asigurătorii şi IFN-urile au adus doar 42...

Autor: Claudia Medrega

19.03.2021, 07:00 198

♦ Infuziile de capital făcute de acţionarii străini în sectorul financiar în 2020 au depăşit 42 mil. euro ♦ Aproape 70% din majorările de capital au fost direcţionate către bănci şi asigurători, 30,5% ajungând la bănci şi 39,2% la asigurători.

Investitorii străini care au afaceri în industria financiară din România au adus peste 200 mil. lei (circa 42,3 mil. euro) la capitalul subsidiarelor în 2020, în scădere cu aproximativ 73% faţă de nivelul din 2019, de 744 mil. lei, arată datele agregate de ZF pe baza informaţiilor de la Registrul Comerţului.

Reducerea infuziilor de capital repre­zin­tă în general o veste proastă pentru eco­nomia locală, având în vedere că poate să in­dice un apetit scăzut al investitorilor pentru an­gajarea în proiecte noi de dezvoltare. Însă, este posibil ca declinul investiţiilor străine din 2020 să fi fost influenţat şi de blocajul ac­tivităţii economice în condiţiile stării de ur­genţă din martie-mai din cauza crizei coronavirusului.

Iar semestrul al doilea a adus o scădere a sumelor aduse de acţionarii străini la capi­tal comparativ cu prima jumătate a anului trecut.

O pondere de aproape 70% din majo­ră­ri­le de capital a fost direcţionată pe par­cursul anu­lui 2020 în bănci şi în companii de asigurări. Practic, 30,5% din banii aduşi de stră­ini la capital au ajuns la bănci, iar 39,2% au re­pre­zentat majorări ale capitalului asi­gurătorilor. Concret, în băncile de pe piaţa româ­neas­că acţionarii străini au adus echiva­lentul a 62,5 mil. lei (13 mil. euro) la capital în 2020, în timp ce în piaţa românească de asigurări investitorii străini au făcut infuzii de capital reprezentând echivalentul a 79,7 mil. lei (16,6 mil. euro).

Băncile, în mod tradiţional, au atras în ulti­mii ani cei mai mulţi bani de la acţionarii străini.

Cea mai mare majorare de capital din 2020 a fost operată la o companie de asigu­rări, respectiv la Omniasig. Austriecii au adus în luna februarie 2020 la Omniasig, cea mai mare companie din portofoliul local al grupului austriac Vienna Insurance Group (VIG), suma de 42,5 mil. lei (8,9 mil. euro).

A doua cea mai mare majorare de ca­pi­tal a fost pe palierul bancar şi a aparţinut Băncii Române de Credite şi Investiţii (BRCI). Capitalul social al BRCI a fost majorat în luna iunie 2020 cu 35 mil. lei (circa 7,24 mil. euro), ajungând la peste 98 mil. lei, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Pe podium în topul majorărilor de capital din 2020 apare tot o companie de asigurări, respectiv NN Asigurări. Grupul olandez NN, care deţine în România NN Asigurări de Viaţă, liderul segmentului asigurărilor de viaţă din piaţa locală, a alocat un capital de 31,9 mil. lei (6,6 mil. euro) pentru constituirea şi activitatea noii entităţi, NN Asigurări, care operează linia de business de asigurări generale, ca parte a NN România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO