Bănci și Asigurări

Băncile americane sunt pe val graţie comisioanelor grase din M&A

Băncile americane sunt pe val graţie comisioanelor...

Autor: Catalina Apostoiu

03.11.2016, 00:05 592
În pofida climatului politic extrem de tensionat din SUA, directorii de companii de acolo continuă să se implice în tranzacţii de anvergură, în ultimele zile înregistrându-se o succesiune de operaţiuni M&A de amploare. Aceste operaţiuni au adus comisioane uriaşe pentru consultanţii implicaţi, scrie Financial Times.
 
Din punctul de vedere al tranzacţiilor încheiate, luna trecută a fost una dintre cele mai „pline” luni octombrie înregistrate vreodată.
 
„Există o dorinţă extrem de mare în rândul executivilor şi boardurilor de a-şi poziţiona companiile pe termen lung, contrabalansând instabilitatea pe termen scurt”, spune Jeff Raich, copreşedinte al Moelis & Co, o firmă de consultanţă de tip butic.
 
Wall Street-ul răsuflă astfel uşurat, pentru că 2016 se profila un an nu foarte bun în operaţiunile bancare de investiţii. În primul trimestru, situaţia de pe pieţe i-a determinat pe clienţi să renunţe la planuri legate de încheierea de tranzacţii sau atragerea de fonduri, iar aceasta înseamnă că multe bănci au destul de mult de recuperat dacă vor să-şi atingă ţintele de profit pe întregul an. În total, până acum în acest an comisioanele din serviciile de consultanţă oferite companiilor pentru fuziuni şi atragere de capital au depăşit uşor 60 de miliarde de dolari, în scădere de la 65,8 miliarde de dolari în perioada similară a anului trecut.
 
Şi totuşi, situaţia ar fi mult mai neagră pentru bănci în lipsa mini-boomului recent din M&A.
 
Potrivit Dealogic, M&A reprezintă 32% din comisioanele din investment banking până acum în acest an, cel mai ridicat procent din 2008 şi peste media de 28% din ultimele două decenii.
 
Iar consultanţii spun că perspectivele par bune pentru încheierea de noi tranzacţii în restul anului şi pe mai departe.
 
Indiferent de cine va câştiga alegerile prezidenţiale din SUA, spun aceştia, mediul este în continuare unul de creştere scăzută, finanţarea este ieftină şi din abundenţă, aşa că de ce nu s-ar explora combinaţii pentru a spori profiturile pentru acţionari?
 
Firme de consultanţă de tip butic ca Centerview, Allen & Co şi Perella Weinberg câştigă din ce în ce mai multe tranzacţii, însă marile bănci de investiţii ca Goldman Sachs, Morgan Stanley şi JPMorgan domină în continuare după volumul tranzacţiilor, numărul de tranzacţii încheiate şi venituri.
 
Marii perdanţi până în acest moment sunt bănci europene ca Deutsche Bank, UBS şi Barclays, care şi-au restrâns operaţiunile de investment banking în ultimii ani.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO