Bănci și Asigurări

Bancherii vor să îmbunătăţească încrederea românilor în bănci pentru a creşte creditarea economiei şi bunăstarea. Intermedierea financiară a coborât la cel mai scăzut nivel din UE, de 27% din PIB

Bancherii vor să îmbunătăţească încrederea...

Autor: Claudia Medrega

05.02.2020, 00:07 1256

Liderii celor mai mari bănci din sistem s-au adunat ieri în premieră la aceeaşi masă pentru a lansa o campanie a instituţiilor de credit din România de informare şi conştientizare a „dreptului la banking“ într-o tentativă de a îmbunătăţi încrederea românilor în bănci, care urmăreşte, printre altele, şi creşterea intermedierii financiare, aflată la cel mai scăzut nivel din UE, respectiv creşterea creditării economiei şi a bunăstării.

„Este bine pentru societate să restabilim încrederea între bănci şi consumatori. Trebuie să creştem acest flux sanguin, finanţarea, creditarea la nivelul societăţii. Cu un grad de intermediere financiară de doar 27% din PIB, România este sub media europeană de 83%. Cauzele sunt multiple, iar răspunsul este complex, ţinând atât de industria bancară, cât şi de responsabilitatea altor factori implicaţi“, a declarat Sergiu Oprescu, şeful ARB şi al Alpha Bank.

El a arătat că tema creşterii intermedierii financiare ar trebui tratată la nivel naţional, cu toţi factorii care pot contribui la această strategie, cum ar fi băncile, BNR, Ministerul Finanţelor.

În opinia şefului ARB intermedierea financiară trebuie să crească de la nivelul actual de circa 27% din PIB, spre 35%, obiectiv care ar putea să fie realizat, în principiu, în aproximativ 5 ani.

La rândul lui, şeful BCR, Sergiu Manea, a arătat că există precondiţiile pentru a creşte intermedierea financiară, indicatorii de capital şi lichiditate fiind la niveluri care pot susţine acest obiectiv, însă există şi alţi factori care ar trebui să susţină acest obiectiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO