Caută doar în titlu
Bănci și Asigurări

Bancherii ştiu să facă bani. Băncile au câştigat 10 mld. lei din dobânzi la credite în S1 şi au plătit doar 2 mld. lei dobânzi la depozite

Veniturile din dobânzi ale băncilor au crescut cu 5,4% în S1/2020, peste 9,6 mld. lei. Cheltuielile cu dobânzile plătite de bancheri pentru depozite au crescut cu 10,5%, dar sunt de 5 ori mai mici decât încasările din dobânzile la credite

♦ Veniturile încasate de bănci din dobânzile la credite au crescut cu 5,4% în S1/2020, la 9,67 mld. lei ♦ Cheltuielile cu dobânzile remunerate de bancheri pentru depozitele clienţilor au fost de doar 1,96 mld. lei, de aproape 5 ori mai mici decât încasările din dobânzile la credite ♦ Veniturile nete din comisioane au scăzut cu 12,5% ♦ Profitul băncilor a depăşit 2,74 mld. lei, la venituri nete cumulate din dobânzi şi comisioane de peste 9,48 mld. lei ♦ În perspectivă, veniturile din dobânzi pot scădea, din cauza crizei coronavirusului, care a determinat  unii clienţi să-şi amâne ratele.

Veniturile nete din dobânzi, cea mai importantă resursă de profit a băncilor, au continuat să crească şi în S1/2020, cu 4,2%, peste 7,7 mld. lei, în condiţiile în care creditarea s-a majorat cu un rtim mediu de aproape 6%, după cum reiese din datele transmise de BNR la solicitarea ZF. Încasările din dobânzi s-au majorat de-a lungul timpului şi ca urmare a deciziei unor bănci de a creşte mai repede dobânzile la credite, în timp ce sumele remunerate la depozite au întârziat să crească în acelaşi ritm.

Băncile au încasat în S1/2020 venituri din dobânzile percepute pentru creditele acordate de aproximativ 9,67 mld. lei, în creştere cu 5,4% faţă de nivelul încasărilor din S1/2019. Ritmul de creştere a veniturilor din dobânzi s-a redus de circa 3 ori faţă de viteza de creştere din primul semestru de anul trecut, când avansul era de 18% în raport cu încasările din S1/2018.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.