Caută doar în titlu
Bănci și Asigurări

Bancherii ştiu să facă bani: Băncile au câştigat 10 mld. lei din dobânzi la credite în S1 şi au plătit doar 2 mld. lei dobânzi la depozite. Câştigul net al băncilor din dobânzi a fost de aproape 8 mld. lei în S1/2020

Veniturile nete din dobânzi, cea mai importantă resursă de profit a băncilor, au continuat să crească şi în S1/2020, cu 4,2%, peste 7,7 mld. lei, în condiţiile în care cre­­­ditarea s-a majorat cu un ritm mediu de aproape 6%, după cum reiese din datele transmise de BNR la solicitarea ZF.

Încasările din dobânzi s-au majorat de-a lungul timpului şi ca urmare a deciziei unor bănci de a creşte mai repede dobânzile la credite, în timp ce sumele remunerate la depozite au întârziat să crească în acelaşi ritm.

Băncile au încasat în S1/2020 venituri din dobânzile percepute pentru creditele acordate de 9,67 mld. lei, în creştere cu 5,4% faţă de încasările din S1/2019.

Pe de altă parte, cheltuielile băncilor cu dobânzile plă­tite clienţilor pentru depozite au fost în S1/2020 de doar 1,96 mld. lei, în creştere cu 10,5% comparativ cu S1/2019.

Cheltuielile cu dobânzile remunerate de bancheri pentru depozitele clienţilor au fost în S1/2020 de 4,9 ori mai mici decât sumele încasate din dobânzile la credite. Marjele ridicate răm ân o trăsătură definitorie a modelului de funcţionare a sectorului bancar românesc, după cum a observat şi BNR în rapoartele publicate. În perspectivă, veniturile din dobânzi pot scădea, din cauza crizei coro­na­vi­rusului, care a determinat  unii clienţi să-şi amâne ratele. Pe lângă avansul creditării, marja mare dintre dobânzile la credite şi depozite şi îmbunătăţirea calităţii portofoliilor au susţinut majorarea profiturilor raportate de bănci.

Sistemul bancar românesc, care numără 33 de bănci, a obţinut în S1/2020 un profit net de peste 2,74 mld. lei, potrivit datelor BNR.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.