Bănci și Asigurări

Bancherii se uita cu resemnare cum scad marjele de castig din creditare

Bancherii se uita cu resemnare cum scad marjele de castig din creditare

Click pentru imaginea marita

04.09.2008, 17:12 17

Daca in ianuarie marja de dobanda la lei era de 5,5 puncte procentuale, in iunie marja s-a ingustat la doar 3,26 puncte, pe fondul cresterii accelerate a dobanzilor la depozitele in lei. In acelasi timp, marja de dobanda la euro s-a ingustat de la 3,9 puncte - cat era in ianuarie, la 3,17 puncte, arata datele BNR.
Diferentialul de dobanda la creditele si depozitele noi s-a ingustat de la luna la luna, ajungand astfel la jumatatea anului la un nivel mai jos cu 40% la lei si cu 18% la euro, fata de nivelurile din ianuarie. Astfel, marja dintre dobanzile platite populatiei pentru depozitele constituite si cele cerute pentru creditele acordate s-a diminuat la cel mai mic nivel din ultimii ani.
Creditul acordat populatiei ajunsese in iunie la un sold de aproape 87 de miliarde de lei (circa 24 de miliarde de euro), reprezentand 48% din finantarile acordate de banci sectorului privat.
Ingustarea marjei se suprapune peste o majorare a costurilor bancilor, legate atat de extinderea teritoriala, dar mai recent si de deteriorarea calitatii portofoliilor de credite, punand astfel presiune pe profitabilitate. La jumatatea anului, bancile acumulasera un profit net de circa 522 mil. euro, in crestere cu 24% fata de primul semestru din 2007. Ritmul de crestere a profitului a incetinit puternic, dupa ce in lunile precedente, cresterea la nivelul pietei bancare era de peste 60%.
In primul semestru din acest an, bancile si-au ajustat continuu dobanzile la depozitele in lei, tinand pasul cu majorarile succesive ale dobanzii de referinta, care a urcat de la 7% in toamna trecuta la 10,25% pe an in prezent. Banca centrala a inasprit conditiile de creditare, recurgand chiar la noi masuri administrative, pentru a contracara inflatia care a ajuns la 9% in iulie.
Dobanda medie la economiile populatiei a urcat anul acesta de la 7% la 9,95%. Unele banci din sistem ofera chiar si dobanzi de peste 11% pe an, precum Libra Bank, Banca Italo-Romena, ProCredit Bank, RIB si Garanti Bank.
In acelasi timp si dobanda medie la depozitele noi constituite de populatie in euro a crescut, insa nu la fel de mult, doar cu 0,6 puncte procentuale, pana la nivelul de 4,37%.
Bancile comerciale si-au ajustat frecvent dobanzile, urmarind numeroasele modificari ale ratei de politica monetara a Bancii Nationale.
Pe partea de creditare insa, datele BNR nu indica un ritm de crestere la fel de accelerat a dobanzilor, ba dimpotriva, sunt luni in care s-au inregistrat chiar scaderi usoare ale dobanzii medii la creditele acordate populatiei. Dobanda medie la creditele in lei a ajuns in iunie la nivelul de 13,21%, iar cea la creditele acordate in euro a coborat la 7,54%.
In lupta pentru cota de piata, bancile au ezitat sa opereze majorari semnificative la dobanzile la credite, cel putin la ofertele noi. De altfel, bancherii admit ca pentru a compensa pierderile din ingustarea marjei de dobanda, una dintre parghii este majorarea veniturilor din comisioane, care presupune un volum cat mai mare de credite acordate.
Insa cresterea volumului de credite acordate este pe de alta parte temperata de noile masuri impuse de BNR. In asteptarea regulamentului BNR si a clientilor plecati in concedii, bancile au inregistrat in vara aceasta o contractie, atat a ritmului de crestere a creditelor acordate, cat si pe partea de economisire, in pofida campaniilor promotionale derulate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO