Bănci și Asigurări

Bancherii se revolta la noua lege de protectie a clientilor

07.01.2009, 17:36 19

Aplicarea noilor reglementari privind stabilirea dobanzilor la credite pentru clientii individuali initiate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului vine intr-un moment cu volatilitate ridicata si ar putea aduce in final costuri mai mari, sustin bancherii.
"Desi este inca prematur sa estimam exact impactul (noilor reglementari, n.n.), trebuie spus ca ele genereaza, din pacate, birocratie, costuri suplimentare de comunicare, de implementare a unor solutii noi in sistemele IT. Toate acestea se intorc impotriva clientilor care ar trebui sprijiniti. Ei au astfel parte de costuri mai mari, timp de analiza si aprobare mai lung, birocratie mai multa", a declarat pentru ZF Razvan Munteanu, vicepresedintele Raiffeisen Bank responsabil cu coordonarea operatiunilor de retail.
Printr-o ordonanta de guvern li se impune bancilor sa stabileasca dobanda la credite in functie de indicatori independenti. "Daca tinem cont si de actuala conjunctura economica, marcata de o volatilitate mare a costurilor de finantare, a cursurilor de schimb, a dobanzilor, conditiile impuse de noile reglementari ANPC pot influenta negativ un numar important de clienti", mai spune Munteanu.
Raiffeisen ofera alternativa de a lua credite la dobanzi fixe pe toata perioada de rambursare, iar in cazul dobanzilor variabile costul este indexat la indicatori independeti, stabiliti pe pietele monetare interbancare (ROBOR pentru leu, EURIBOR pentru euro).
UniCredit Tiriac si ING Bank au optat de asemenea pentru formule de calcul al dobanzii bazate pe indicatorul EURIBOR la creditele in euro, la care se adauga costul riscului de tara si al rezervelor minime obligatorii impuse de BNR. Raiffeisen include costul rezervelor in marja proprie.
UniCredit Tiriac ajunge astfel sa perceapa dobanzi de 13%-19% pe an la creditele in euro, respectiv de 24%-26% pe an la cele in lei, plus comisioane de acordare de 2%-4% din suma. La BRD-SocGen dobanda la creditele imobiliare este indexata la indicatorul ROBOR trei luni la lei (circa 15% pe an), plus marje de 1,5-2,25 puncte procentuale. La euro costul este stabilit in functie de EURIBOR trei luni (circa 3% pe an), plus marje de 4,25-5,25 puncte.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO