Bănci și Asigurări

Bancherii scumpesc creditele şi în lei, şi în euro

Autor: Ciprian Valentin Botea

02.09.2010, 23:05 35

Cu 1,5 puncte procentuale s-au scumpit creditele în euro pentrupersoane fizice în luna iulie, dobânda medie de pe piaţă sărind la7,31%. Tind să se împlinească astfel ameninţările bancherilor carespuneau că dacă sunt obligaţi să ieftinească creditele vechi, lescumpesc pe cele noi.

De asemenea, se confirmă grija pentru consolidarea marjelor dedobândă, devenite principala sursă de câştig pentru bănci. În iuliea crescut cu 0,7 puncte procentuale şi dobânda medie la creditelenoi în euro pentru companii.

Mişcarea de scumpire este vizibilă şi în cazul creditelor înmoneda naţională, deşi BNR a menţinut dobânda-cheie la 6,25% pe an,iar Ministerul Finanţelor s-a încăpăţânat să plafoneze dobânda latitluri de stat la 7% pe an. Astfel, dobânda medie la creditele noiîn lei pentru populaţie a crescut în iulie la 12,14% pe an, cu 0,4puncte faţă de nivelul din iunie. Totuşi, rămâne sub nivelul dinmartie.
La creditele pentru companii dobânda medie a urcat cu 0,85 puncteprocentuale, ajungând la 12,02%. În cazul creditelor în leicreşterea de dobânzi poate fi pusă pe seama inflamării presiunilorinflaţioniste.
Unele bănci au majorat şi dobânzile la depozite, care au ajuns înprezent chiar la peste 8% în prezent. Preocupate de menţinereamarjelor, băncile majorează automat şi dobânzile la credite.
În acest context, discuţia privind nivelul cererii de crediterămâne fără obiect atât timp cât veniturile continuă să scadă atâtîn cazul persoanelor fizice, cât şi al companiilor şi astfelaccesul la finanţare se restrânge din ce în ce mai mult.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO