Bănci și Asigurări

Bancherii scot creditele in franci din oferta din cauza ca devin mai scumpe decat cele in euro

19.10.2008, 19:14 48

Raiffeisen, Volksbank si Banca Romaneasca renunta la acordarea de credite in franci elvetieni din cauza ca aceasta alternativa de finantare, considerata mult mai ieftina decat cea in euro, si-a pierdut avantajul de cost.

"Din cauza crizei financiare internationale, costul finantarii externe pentru francul elvetian este in acest moment cam acelasi ca pentru euro. In acelasi timp, riscul de volatilitate este mai mare. Practic, din punctul de vedere al clientului, acum creditul in euro este mai atractiv decat cel in franci elvetieni", afirma Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.
In plus, noul regulament privind creditarea stabilit de BNR reduce drastic suma maxima care poate fi obtinuta printr-un credit in franci elvetieni din cauza recomandarii ca banca sa ia in calcul un scenariu de depreciere a leului cu 25% fata de franc in momentul evaluarii gradului maxim de indatorare.
Banca Romaneasca sisteaza incepand de astazi acordarea de credite in franci, in conditiile in care incepe sa aplice noile norme ajustate in functie de noul regulament si aprobate de BNR. "In contextul evenimentelor recente, este de la sine inteles ca vom fi mult mai selectivi in activitatea de creditare. Monedele pe care vom pune accent, cel putin pe termen scurt, sunt leul si euro", au declarat pentru ZF reprezentantii bancii.
Aceeasi abordare o are si Volksbank, care a oprit creditarea in franci elvetieni de pe 14 octombrie. "Avand in vedere volatilitatea pietei financiare internationale si faptul ca in conditiile introducerii noilor norme cu privire la creditarea persoanelor fizice finantarea in moneda elvetiana nu mai este la fel de atragatoare, Volksbank a decis sa nu mai acorde imprumuturi in franci elvetieni", afirma Alin Merer, director de marketing si comunicare.
El spune ca prin aceasta decizie Volksbank Romania se aliniaza politicii Bancii Nationale si recomandarilor autoritatii de supraveghere din Austria de a nu mai promova imprumuturile in moneda elvetiana. "Ne concentram pe imprumuturile in lei si pe cele in euro."
Contactati de ZF, ceilalti jucatori care acordau credite in franci - Bancpost, Credit Europe, Piraeus si OTP - nu au anuntat inca o decizie oficiala.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO