Bănci și Asigurări

Bancherii s-au fript cu adeverinte de salariu false la Bistrita-Nasaud

20.04.2010, 23:05 94

Pe listele de licitatii pentru vanzarea de bunuri executate aleunor banci, proprietatile din Bistrita-Nasaud apar cu o frecventamare, iar bancherii spun acum ca in judet industria de falsificarea adeverintelor de salariu a fost foarte dezvoltata.

Spre exemplu, la CEC Bank, mai bine de jumatate din cele 37 delicitatii publicate pe site-ul bancii sunt pentru vanzarea unorbunuri din Bistrita-Nasaud.

Radu Ghetea, presedintele CEC Bank, spune ca firmele au dat cumare larghete adeverinte de salariu, dar si exigenta bancherilordin Bistrita-Nasaud in verificarea clientilor a lasat de dorit.

"Noi am schimbat conducerea din Bistrita-Nasaud", explicaGhetea. Din postura de presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor,Ghetea spune ca a primit semnale similare privind fenomenul dinacest judet si de la alte banci.

La BCR, cea mai mare banca locala, sunt publicate nu mai putinde 234 de anunturi pentru valorificarea de bunuri aflate in curs deexecutare din acest judet. Oficialii bancii nu au comentat acestedate.

La nivel agregat, datele BNR indica de asemenea o calitate slabaa portofoliilor de credite din Bistrita-Nasaud. Judetulinregistreaza cea mai mare rata a restantelor, cu 8,8%, fata de omedie nationala de 4,6%. Urmatorul judet, ca pondere a restantelorin totalul creditelor, este Arges, cu 6,6%.

Cele mai mari probleme au aparut la creditele in lei - ingeneral acestea au fost finantari pentru consum, de mica valoare siacordate mai usor de banci - unde ponderea restantelor este deaproape 13%.

"In Bistrita-Nasaud am simtit o reticenta mai mare la a da baniiinapoi si am facut multe actiuni care ne-au costat", spune GabrielCretu, director de vanzari la OTP Bank, un jucator de taliemedie.

Banca are in prezent un singur bun scos la licitatie din acestjudet. Cretu spune ca ponderea restantelor este si la OTP mai marein Bistrita-Nasaud comparativ, spre exemplu, cu zona Ardealului,insa nu ajunge la niveluri ingrijoratoare.

Gheorghe Catana, coordonatorul centrului zonal al InstitutuluiBancar Roman (IBR) din Bistrita-Nasaud, spunea recent ca problemeleau fost amplificate de dependenta de cateva ramuri industriale, cumsunt prelucrarea lemnului sau industria textila, care au fostputernic lovite de criza. In aceste conditii, si somajul a urcatputernic, iar oamenii nu au mai avut bani pentru plataratelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO