Bănci și Asigurări

Bancherii renunta anticipat la avansul la credite

Bancherii renunta anticipat la avansul la credite

Click pentru imaginea marita

12.03.2007, 18:59 16

Bancherii se grabesc sa anunte micsorari ale avansului solicitat la acordarea creditelor imobiliare, fara sa mai astepte publicarea regulamentului prin care BNR revoca restrictiile impuse creditarii in ultimii ani. Regulamentul ar putea fi publicat spre sfarsitul saptamanii, dar asta nu inseamna ca din acel moment bancile vor putea da credite fara avans, ci numai dupa aprobarea de catre BNR a unor noi norme interne ale bancilor, ceea ce ar putea dura si o luna.
Alpha Bank a anuntat vineri seara ca la creditele ipotecare va solicita un avans de maximum 15%, fata de cel putin 25%, cat este in prezent. Banca Transilvania lansase de asemenea saptamana trecuta un credit imobiliar prin care ofera finantari de pana la de doua ori valoarea imobilelor aduse ca garantii, fara sa ceara avans din partea clientului. Si Volksbank, un jucator foarte agresiv pe piata de retail, se pregateste sa modifice conditiile de creditare, avand in vedere, printre altele, si diminuarea avansului solicitat la creditele imobiliare.
Grecii de Alpha Bank, care au fost pionierii creditului imobiliar in valuta pe 10 ani in 2001, anunta acum ca sunt dispusi sa renunte complet la avans, daca valoarea evaluata a imobilului este mai mare decat valoarea sa de achizitie. In opinia lui Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank, clientii nu vor mai avea nevoie de "economii substantiale" pentru a contracta un credit in noile conditii. In trecut, Oprescu se aratase sceptic in privinta renuntarii complete la avansul pentru creditele ipotecare, argumentand ca o asemenea politica ar lasa banca vulnerabila in fata unor eventuale corectii de preturi pe piata imobiliara. Robert Rekkers, directorul Bancii Transilvania, a aratat la lansarea noului credit, de saptamana trecuta, ca se asteapta ca avansul la creditele imobiliare sa coboare la un nivel de 10%-15%.
Atat Alpha Bank, cat si Banca Transilvania vor aplica noile conditii de creditare de indata ce noile reglementari ale BNR vor intra in vigoare.
Volksbank discuta chiar astazi modificarea politicii de creditare, avand in vedere introducerea mai multor transe pentru avansul la creditele imobiliare, potrivit lui Alin Merer, director de marketing al bancii.
Intre timp, actul oficial prin care sunt relaxate reglementarile privind creditarea persoanelor fizice a parcurs toate etapele necesare in cadrul BNR si ar trebui sa ajunga astazi la Monitorul Oficial.
Membrii Consiliului de Administratie al BNR au semnat vineri noul Regulament privind conditiile de creditare a persoanelor fizice, care abroga normele 10/2005, respectiv 20/2006. Prin aceste norme, institutiile de credit au fost obligate sa solicite un avans de cel putin 25% pentru creditele pentru investitii imobiliare. Totodata, gradul de indatorare al clientului (ponderea angajamentelor totale de plata rezultate din contracte de credit in venitul lunar net) nu putea sa depaseasca 40%.
Noul Regulament va intra in vigoare la trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial. In general, de la data trimiterii unui act spre publicare si pana la aparitia acestuia in Monitor se scrug cateva zile, pana la o saptamana.
"Potrivit noului regulament, bancile si institutiile financiare nebancare vor fi obligate sa-si faca propriile regulamente interne, care vor fi aprobate de conducerea institutiei si validate de Directia Supraveghere a BNR", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, citat de Mediafax.
Pentru elaborarea normelor interne sunt indicate conditiile de prudentialitate mentionate in Normele BNR 17/2003, care reglementeaza cadrul general privind organizarea si controlul intern al activitatii institutiilor de credit si administrarea riscurilor semnificative.
Reprezentantii Bancii Transilvania spun ca se asteapta ca BNR sa aprobe normele de creditare prezentate de banci in termen de o luna.
Si seful Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, s-a aratat optimist in ce priveste perioada de timp necesara pentru adaptarea la noile conditii, subliniind ca bancile nu au nevoie decat "sa scoata din sertar" normele aplicate inainte de introducerea reglementarilor BNR si sa le actualizeze.
De altfel, si oficialii BNR au remarcat ca bancile comerciale sunt puternic orientate catre managementul riscului de credit.
Pana la avizarea de catre BNR a normelor interne, bancile comerciale vor opera in continuare potrivit reglementarilor emise pe baza Normelor 10 si 20 ale BNR.
Primele trei banci din sistem, BCR, BRD si Raiffeisen, nu au comentat ieri daca vor reduce sau nu in curand avansul. Saptamana trecuta reprezentantii Raiffeisen au spus ca nu este "nicio graba."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO