Bănci și Asigurări

Bancherii nu sunt supăraţi pe BNR că a plafonat gradul de îndatorare a populaţiei pentru acordarea de credite: Noile reguli aduc simplificare. Impactul pe creditare este limitat

Bancherii nu sunt supăraţi pe BNR că a plafonat gradul...

Autor: Claudia Medrega

19.10.2018, 00:07 3225

Noile reguli stabilite de BNR privind restricţionarea cre­di­tării populaţiei prin limitarea gradului de îndatorare pentru creditele de consum şi ipotecare contribuie la sim­pli­fi­carea des­făşurării procesului de creditare şi vor avea un im­pact li­mi­tat asupra evoluţiei împrumuturilor, procentele stabilite de BNR fiind conforme cu aşteptările bancherilor şi corelate cu evo­luţia economiei şi cu volatilitatea inter­naţională, după cum susţin şefii unor bănci de pe podium.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis miercuri să im­pună pentru creditele populaţiei în lei un grad maxim de îndatorare de 40% din venitul net, în timp ce pentru credi­te­le în valută pragul va fi de 20%, atât pentru împrumuturile ipo­te­care, cât şi pentru cele de consum.

„Decizia BNR privind gradul de îndatorare şi calculul acestui indicator contribuie la simplificarea procesului de creditare şi face calculul gradului de îndatorare pe înţelesul tuturor. Procentele privind gradul maxim de îndatorare sunt conforme cu aşteptările noastre, dar şi în linie cu dezvoltarea eco­nomică şi cu volatilitatea de pe pieţele globale“, a transmis la solicitarea ZF Ömer Tetik, CEO al Băncii Transilvania.

Impactul va fi redus în ceea ce priveşte creditele imobiliare, iar pentru creditele de consum impactul va fi limitat la nivelul BRD, „chiar dacă anumite categorii de populaţie vor fi mai afectate decât altele“, susţine FranÁois Bloch, CEO-ul BRD-SocGen. ÑGradele de îndatorare practicate de BRD la nivelul creditelor imobiliare sunt în general aliniate la noile niveluri prevăzute de BNR, iar media gradului de îndatorare la producţia de credite de consum la BRD nu este nici ea foarte îndepărtată de noile niveluri prevazute de BNR“, explică şeful BRD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO