Bănci și Asigurări

Bancherii fac cursuri pe bani europeni

15.08.2010, 23:52 45

Patru bănci au anunţat în ultimele două luni demararea unorproiecte de pregătire a propriilor angajaţi susţinute din fondurieuropene, cu o valoare cumulată de 17,5 milioane de euro(echivalentul a 4,1 milioane de euro).

Bancherii se grăbesc astfel să acceseze fondurile europene încadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea ResurselorUmane, prin care obţin finanţări nerambursabile de până la 60% dinvaloarea proiectelor derulate.

Cel mai recent anunţ a venit de la Banca Transilvania, unjucător de top zece, care va pregăti 500 de angajaţi din execuţie,dar şi de pe posturi de conducere, în cadrul unui program cu ovaloare totală de 2 milioane de lei.

"Obiectivul central al proiectului este dezvoltareacompetenţelor profesionale ale angajaţilor noştri", spne NevencaDoca, director executiv Resurse Umane la Banca Transilvania.

Volksbank a anunţat însă cel mai mare proiect de pregătire apersonalului, cu o valoare de 8,2 milioane de lei (din care 4,8milioane de lei reprezintă asistenţă nerambursabilă), care vizează106 manageri şi 676 de angajaţi la nivel operativ. BRD, a douabancă după active, a implementat un proiect de 4,6 milioane de leicare va include 650 de angajaţi, în timp ce grecii de la PiraeusBank investesc 2,6 milioane de lei în formarea personalului tot încadrul unui proiect susţinut prin fonduri europene.

În condiţiile în care numărul angajaţilor din sistemul bancar aurcat rapid între 2005 şi 2008, pentru a ţine pasul cu expansiuneareţelelor teritoriale, pregătirea personalului se realiza doar lanivel de bază, iar aceasta se resimte şi acum în calitateaserviciilor oferite de bănci.

Conducătorii băncilor nici nu erau dispuşi să investească masivîn pregătirea angajaţilor, în condiţiile în care majoritatea celorcare căpătau experienţă migrau rapid către concurenţă, în căutareaunor salarii mai mari.

Situaţia s-a inversat însă din 2009, numărul angajaţilor dinsistem intrând pe o tendinţă descendentă, iar cunoştinţeleangajaţilor fiind privite cu mai multă atenţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO