Bănci și Asigurări

Bancherii: Daca statul nu controleaza insolventa, oprim creditele

17.12.2009, 23:10 53

Bancile nu vor da drumul la credite noi cat timp insolventaramane o procedura facila prin care antreprenorii sa se poataeschiva de la plata creditelor, atentioneaza bancherii.

Inca din vara bancherii au inceput sa vorbeasca despre "sportulnational" al trimiterii firmelor in insolventa, iar conflictul aluat amploare in ultimele luni.

"Faptul ca un numar din ce in ce mai mare de companii au intratin insolventa in ultima perioada constituie unul dintre factoriimajori - nu singurul, totusi- care franeaza reluarea creditarii",spune Mihai Bogza, presedintele executiv al Bancpost. In cazul incare o companie deschide procedura de insolventa, banca estenevoita sa provizioneze integral creditele acordate, chiar daca nuinregistreaza probleme la rambursare. In acest caz, bancherii spunca interesul de a se implica in restructurarea companiei scade,aparand tentatia sa mearga direct spre lichidare si executareagarantiilor, mai ales ca planurile de refacere prezentate deantreprenori sunt adesea formale.

"Daca banca creditoare a constituit deja un provizion peclientul respectiv, atunci orice nou credit acordat ar trebuiprovizionat din start, ceea ce face ca disponibilitatea bancii saacorde un nou credit pe baza planului de reorganizare sa fie foarteredusa. Daca nu se coroboreaza prevederile din legea insolventei,si aici ma refer in special la insolventa prin reorganizare, cumodalitatea de provizionare a creditelor, atunci bancile comercialevor fi obligate sa voteze in adunarea creditorilor mai degrabapentru lichidare si nu pentru reorganizare", spune Sergiu Oprescu,presedinte executiv al Alpha Bank.

Bancile si-au majorat provizioanele de la inceputul anului depeste trei ori, ajungand la 3 mld. euro in septembrie. Cheltuielilemari cu provizioanele au mancat aproape tot castigul dinoperatiuni, bancile acumuland dupa primele noua luni un profit net(dupa contabilitatea locala) de numai 160 mil. euro, de circa optori mai mic decat in perioada similara din 2008.

"Daca statul roman doreste sa rezolve aceasta problema, carepana la urma afecteaza intreaga activitate economica, atuncitrebuie sa dea semnale clare ca aceia care folosesc in modfraudulos sistemul pentru a evita sa-si onoreze obligatiile fata decreditori vor fi pedepsiti. Nu am vazut pe nimeni condamnat pentrubancruta frauduloasa in Romania, in schimb am vazut destuiantreprenori care prospera in plan personal, in timp ce companiilepe care le detin au intrat in insolventa", spune Mihai Bogza.

Inclusiv directorul Directiei de Supra-veghere din BNR, NicolaeCinteza, a subliniat recent ca bancile nu mai dau credite de teamaca firmele finantate ar putea intra in insolventa.

Bogza atentioneaza ca s-ar putea ajunge la punctul in carebancile nu vor mai avea incredere nici macar sa prelungeascacreditele pentru clientii existenti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO