Bănci și Asigurări

Bancherii: Creditele ipotecare vor fi mai greu de obtinut

04.06.2008, 20:15 37

Bancherii pregatesc o inasprire a conditiilor de obtinere a tuturor tipurilor de credite pentru populatie, in special in cazul creditelor pentru achizitii de locuinte si terenuri, dupa ce in primele trei luni ale anului ar fi avut loc o relaxare, arata un sondaj realizat de BNR pe baza unui chestionar transmis celor mai mari zece jucatori de pe piata creditului.
Ponderea bancherilor care intrevad o inasprire a conditiilor de creditare in trimestrul al doilea este cu 40% mai mare decat cea a bancherilor care anticipeaza relaxari. "Aprecierile bancilor privind pretul locuintelor indica o continuare a cresterii preturilor, insa asteptarile asupra evolutiilor din trimestrul al doilea sunt mai putin exuberante, ceea ce ar justifica tendinta asteptata de inasprire a standardelor de creditare ipotecara", comenteaza analistii BNR.
In ceea ce priveste creditele de consum, soldul conjunctural este mai mic, ponderea neta a bancilor care anticipeaza o inasprire a criteriilor de finantare fiind de pana in 20%. Totusi, asteptarile bancherilor in privinta creditelor de consum erau si in primul trimestru pentru o inasprire, insa la finalul primelor trei luni BNR a constatat ca de fapt a avut loc o relaxare.
In schimb, pentru creditele destinate achizitiilor imobiliare, asteptarile de relaxare a conditiilor in primul trimestru au fost transpuse in practica. Analistii BNR subliniaza ca relaxarea conditiilor de obtinere a imprumuturilor imobiliare pe plan local a avut loc pe fondul concurentei bancare intense si al evolutiei bune a economiei, in timp ce in zona euro standardele de creditare s-au mentinut pe o tendinta de inasprire.
In ceea ce priveste cererea de credite, bancherii au asteptari pozitive in continuare, cu precadere in domeniul finantarilor imobiliare. Datele pe primul trimestru arata insa ca cererile pentru carduri de credit si pentru credite de consum garantate cu ipoteca au depasit cu mult asteptarile, in timp ce vanzarile de imprumuturi ipotecare, desi in crestere, au fost sub nivelul previzionat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO