Bănci și Asigurări

Bancherii au raportat creşteri de două cifre ale plăţilor cu cardul înainte de Paşte

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

17.04.2015, 00:04 187

Bancherii au înregistrat în săptă­mâ­na dinainte de Paşte, respectiv 6-10 apri­lie, creşteri chiar şi de două cifre ale plă­ţilor cu cardurile la comercianţi com­pa­ra­tiv cu perioada 14-18 aprilie 2014, adică săp­tămâna dinainte de Paşte de anul trecut.

Piraeus, o bancă de talie medie cu acţionariat elen, a raportat o creştere cu 42% a plăţilor cu cardurile emise de bancă, la 5,4 milioane de lei, potrivit informaţiilor transmise de bancă la soli­cita­rea ZF. Valoarea retragerilor de la ban­comate cu cardurile emise de Piraeus s-a ridicat la 27 milioane de lei, în creştere cu 21%.

Banca Românească, o altă bancă deţinută de greci, a anunţat de asemenea o creştere cu două cifre a cheltuielilor de pe carduri în săptămâna dinainte de Paşte. Tranzacţiile cu carduri au cumulat  4,6 milioane de lei, în creştere cu 15%. Retragerile de la bancomate au crescut cu o treime faţă de perioada 14-18 aprilie 2014, la 20 milioane de lei.

Italienii de la Intesa Sanpaolo au înregistrat o creştere de 5% a tranzac­ţi­ilor cu cardurile, la aproape 2 milioane de lei, în timp ce retragerile de numerar de la bancomate au însumat 12 milioane de lei. Şi CEC Bank a înregistrat înainte de Paşte o creştere cu aproape 9% a plăţilor cu cardurile şi cu 37% a retragerilor de numerar. Banca nu a furnizat informaţii despre valoarea nominală a tranzacţiilor.

Deşi plăţile cu cardul au crescut vizibil în ultimii ani, românii încă preferă cash-ul, astfel că retragerile de la bancomate reprezintă cea mai mare parte a tranzacţiilor. Deţinătorii de carduri emise de băncile locale au efectuat anul trecut plăţi la comercianţi în valoare de 30 mld. lei (6,7 mld. euro), cu 16% peste nivelul din 2013, potrivit datelor BNR.  Sumele retrase de la bancomate au fost de patru ori mai mari.

Valoarea medie a unei tranzacţii cu cardul la comercianţi a fost anul trecut de 141 de lei, cu patru lei mai puţin faţă de 2013. Valoarea medie a scăzut constant în ultimii ani întrucât tot mai mulţi români au început să-şi folosească cardurile pentru plăţi frecvente şi de mică valoare. Spre comparaţie, în 2012 valoare medie a tranzacţiilor cu cardurile la POS-urile instalate la comercianţi era de 150 de lei.

Pe de altă parte, suma medie retrasă de la bancomate a fost anul trecut de 536 lei, respectiv o treime din salariul mediu net lunar de circa 1.600 de lei. În 2013, valoarea medie a unei retrageri era de 510 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO