Bănci și Asigurări

Banca Transilvania crede că finalizarea tranzacţiei prin care preia integral entităţile Idea pe piaţa locală de la grupul polonez Getin Holding va avea loc la final de octombrie

Banca Transilvania crede că finalizarea tranzacţiei...

Autor: Cristina Bellu

12.10.2021, 10:14 475

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după active, urmează să iniţieze procedurile specifice finalizării tranzacţiei cu Getin Holding Group, după ce instituţia bancară a primit aprobările necesare din partea Băncii Naţionale a României şi a Consiliului Concurenţei pentru achiziţionarea întregului pachet de acţiuni deţinut de către polonezi în capitalul social al Idea Bank, precum şi a participaţiilor în capitalul social al Idea Leasing IFN SA şi Idea Broker de Asigurare. 

Reprezentanţii băncii estimează că finalizarea tranzacţiei pentru achiziţia Idea Bank va avea loc la finalul lunii octombrie. După aceea, Banca Transilvania va deveni acţionar cu drepturi depline, iar Idea Bank va deveni parte din Grupului Financiar BT.

În iunie 2021, Banca Transilvania a semnat un acord pentru a prelua pachetul integral de acţiuni deţinut de polonezii de la Getin Holding la Idea Bank, inclusiv participaţiile din societăţile Idea Investment, Idea Leasing şi Idea Broker de Asigurare, într-o tranzacţie de 213 mil. lei lei (43 mil. euro).

Instituţia bancară, care a mizat în ultimii ani pe creşterea organică, dar mai ales pe cartea achiziţiilor, ajunge astfel să cumpere a treia bancă, Idea Bank, după ce a preluat Bancpost şi Volksbank.

După aproximativ şapte ani de prezenţă pe piaţa locală, la finalul anului 2020 Idea Bank a ajuns la active de 2,7 mld. lei, deţinând o cotă de piaţă de 0,48%, în timp ce capitalul propriu al băncii era de 229 mil. lei, faţă de un capital social de 326 mil. lei, diferenţa negativă de 114 mil. lei reprezentând pierderea acumulată în timp şi care nu a fost recuperată până acum.

Banca are o reţea formată din 33 de sucursale şi agenţii plus 3 puncte de lucru localizate în Bucureşti şi alte judeţe şi 401 angajaţi.

Toate companiile din România care sunt sub brandul Ideea înseamnă 2,85 mld. lei active totale, peste 60.000 de clienţi, 530 de angajaţi şi 46 de unităţi, la finalul anului trecut.

Banca Transilvania, care are o reţea de 511 sucursale şi 8.359 de angajaţi, avea la sfârşitul anului 2020 active de 103,35 mld. lei şi o cotă de piaţă de circa 18,5%.

Odată finalizată preluarea Idea Bank - cea mai importantă entitate din portofoliul local al polonezilor de la Getin Holding, -, Banca Transilvania ajunge la o felie de circa 19% din piaţa locală, adică aproape o cincime din activele sistemului bancar românesc, detaşându-se de celelalte bănci.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO