Bănci și Asigurări

Banca Transilvania: Costurile de finanţare pe termen scurt ale statului au crescut spre cel mai ridicat nivel din august 2018

Banca Transilvania: Costurile de finanţare pe termen...

Autor: Mihai Gongoroi

16.12.2019, 13:57 179

"Curba randamentelor (graficul care reflectă, la un moment dat, ratele de dobândă la titlurile de stat, pe piaţa secundară, pe toate scadenţele - n.red.) din România s-a deplasat în sus în a doua săptămână din decembrie, notându-se majorarea costurilor de finanţare pe termen scurt (spre cel mai ridicat nivel din august 2018), pe fondul accelerării inflaţiei şi riscurilor din sfera finanţelor publice. Rata de dobândă pe scadenţa 10 ani a continuat să crească, evoluţie în convergenţă cu SUA şi Germania", scrie Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică  la Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după active.

Rata de dobândă la titlurile de stat la 10 ani a urcat cu 0,5% la 4,65% săptămâna trecută, nivel ce este cu 3% mai mic faţă de cel de la începutul anului. Evoluţia costului de finanţare vine în condiţiile în care pentru finalul anului s-a propus prin rectificarea bugetară un deficit bugetar de 4,4% la finalul anului, ceea ce înseamnă, în esenţă, că necesarul bănesc pentru acoperirea cheltuielilor bugetare din acest an se majorează.

În a doua săptămână din decembrie, Ministerul de Finanţe s-a împrumutat cu 575 milioane de lei prin titluri scadente în septembrie 2023 şi cu 907,8 milioane de lei prin obligaţiuni cu scadenţa februarie 2029, la costuri medii anuale de 4,12%, respectiv 4,67%.

La începutul lunii decembrie, în condiţiile majorării deficitului, analiştii bancari arătau că Finanţele sunt aşteptate în piaţă să aloce o sumă suplimentară în luna decembrie faţă de calendarul de licitaţii prestabilit, asemeni cum s-a întâmplat în luna noiembrie când calendarul vorbea de aproximativ 5 miliarde de lei, iar emisiunea totală la sfârşitul lunii a fost de 8,2 miliarde de lei.

Săptămâna aceasta, Ministerul de Finanţe a programat cinci licitaţii: una cu certificate pe 12 luni (500 milioane de lei), două cu titluri scadente în septembrie 2031 (575 milioane de lei) şi iunie 2024 (920 milioane de lei) şi două cu obligaţiuni cu scadenţa februarie 2021 (200 milioane de euro) şi aprilie 2025 (200 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO