Bănci și Asigurări

Banca Romaneasca: minoritarii nu vor sa-si vanda actiunile

18.02.2004, 00:00 22



National Bank of Greece (NBG) este interesata sa preia si pachetul rezidual de actiuni al Bancii Romanesti, in jur de 18%, in acest sens inaintand in aceasta perioada oferte celorlalti actionari minoritari. O parte dintre acestia au respins deja ofertele considerand ca acestea "nu reflecta valoarea reala a bancii".



"Am primit o oferta din partea Bancii Nationale a Greciei pentru a-mi vinde pachetul de 6,8% din actiunile Bancii Romanesti dar desi termenul final pentru a-mi exprima punctul de vedere era 31 martie 2004 deja am declinat aceasta oferta considerand-o nerealista. Pe de o parte nu reflecta valoarea reala a bancii in acest moment, iar pe de alta nu mi s-a parut corect ca vanzand pachetul de actiuni sa pierd beneficiile aferente anului financiar trecut(n.r.-dividendele), asa cum reiesea din oferta", a declarat pentru ZF Ion Basgan, unul dintre actionarii minoritari ai Bancii Romanesti.



El spune ca are cunostiinte ca si alti actionari minoritari ar fi declinat oferta grecilor.



In acest moment National Bank of Greece controleaza 81,65% din actiunile Bancii Romanesti, pachet cumparat in luna octombrie anul trecut de la Fondul Romano-American pentru Investitii. Un pachet de 6,8% este detinut de persoana fizica Ion Basgan, 5,3% de societatea Arcom, iar restul de 6,3% de alti actionari.



NBG a preluat anul trecut, dupa mai multe luni de negocieri, controlul Bancii Romanesti principalele obiective anuntate in momentul preluarii efective fiind dezvoltarea activitatilor de retail, extinderea retelei de sucursale, pana spre 40 de sucursale, dar si implementarea de produse si servicii din portofoliul bancii mama.



Desi se pregateste sa preia controlul deplin asupra Bancii Romanesti, NBG nu intentioneaza sa schimbe denumirea bancii.



La jumatatea anului trecut, Banca Romaneasca avea active de 138,5 mil. euro, detinand o cota de 1% in sisemul bancar. Prin preluarea Bancii Romanesti, activele detinute de grupul elen in Romania ajung la 250 milioane de euro.



Pe langa Banca Romaneasca, NBG mai detine in Romania pachetul majoritar de actiuni la societatea de asigurare Garanta, prin intermediul Ethniki Hellenic General Insurance Company, liderul pietei de asigurari din Grecia, precum si societatea de brokeraj si administrare de active Eteba Romania.



Banca Romaneasca are un capital social de 445 miliarde lei, ultima majorare, in valoare de 100 miliarde de lei, avand loc in luna martie a anului trecut.



In primele sase luni ale acestui an, banca a inregistrat un profit brut de 96 miliarde de lei.



Fondata in urma cu 160 de ani, National Bank of Greece a fost prima banca comerciala care a operat in Grecia. Pana in 1928, cand a fost infiintata banca centrala a Greciei, NBG a detinut responsabilitatea emiterii de moneda, pe langa atributiile de banca comerciala. Banca este listata la bursa din Atena incepand din 1880, actiunile sale fiind cotate si la New York din octombrie 1999.
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO