Bănci și Asigurări

Banca Romaneasca ieftineste creditele in lei

26.10.2005, 18:12 11

Banca Romaneasca a anuntat reducerea dobanzilor la creditele in lei cu pana la cinci puncte procentuale, coborandu-le in unele cazuri sub nivelul de 10% pe an. Ultima data banca ajustase dobanzile active la sfarsitul lunii septembrie.

Dobanda la creditul pentru casa a fost redusa la 8,8% pe an, nivel fix in primul an de rambursare, fata de 14% in trecut. In cazul dobanzii variabile, rata este in prezent de 10,95% pe an.

Banca a redus de asemenea si dobanda la creditele pentru nevoi personale de mare valoare, pana la 9,9% pe an (nivel fix in primul an), de la 12,95%, nivelul anterior. In varianta de dobanda variabila, aceasta este in prezent de 12,95% pe an. Prin creditul pentru nevoi personale de mare valoare, banca ofera finantari de pana la 50.000 de euro, rambursabile in maximum 20 de ani.

"Decizia de reducere a dobanzilor la creditele in lei acordate clientilor persoane fizice completeaza si sustine proiectele Bancii Romanesti de dezvoltare a activitatii de retail. Totodata, aceste dobanzi promovate de Banca Romaneasca, corespund schimbarilor ce se produc pe piata creditului de retail din Romania, in care creditul in lei devine accesibil si atractiv. Prin tipurile de dobanzi propuse clientilor, Banca Romaneasca ofera clientilor nu numai atractivitate pentru produsele de credit, cat si un confort referitor la riscul de dobanda", a declarat Sorin Mititelu, directorul diviziei de retail din cadrul bancii.

La creditul pentru reparatii, dobanda a fost micsorata cu aproape trei puncte, pana la 11,95% pe an. In cazul creditului pentru nevoi personale de valoare mica, banca a redus dobanzile cu patru puncte procentuale, pana la 13,95% pe an, nivel variabil. In cazul in care se opteaza pentru o dobanda fixa, aceasta este de 12,95% pe an.

Dupa aceste reduceri, Banca Romaneasca se pozitioneaza in segmentul de jos al pietei in privinta costurilor directe ale produselor de finantare, dupa ce multa vreme a intarziat cu ajustarea dobanzilor la credite.

Pe de alta parte, banca a operat recent o reducere drastica a dobanzilor la depozitele in lei, acestea osciland in prezent intre 2,75% si 3,75% pe an, in functie de scadenta.

Banca Romaneasca a crescut agresiv in prima parte a anului, reusind sa-si majoreze activele pana la 508 milioane de euro, de peste trei ori mai mult decat la sfarsitul lui 2004. De altfel, banca si-a propus sa ajunga la o cota de piata de 5% pana la sfarsitul lui 2007, de la aproximativ 2% in prezent.

Bancile comerciale s-au vazut nevoite sa reduca dobanzile la creditele in lei dupa ce la sfarsitul lunii trecute au intrat in vigoare noi reglementari ale BNR, prin care soldul imprumuturilor in moneda straina acordate de o banca nu poate depasi de trei ori valoarea fondurilor proprii ale acesteia.

BNR a intensificat presiunea asupra bancilor comerciale de a ieftini finantarile in moneda locala dupa ce creditul in valuta a ajuns la cote considerate alarmante.

Banca centrala a adoptat, tot de luna trecuta, o noua politica privind pieta valutara si monetara. Aceasta a presupus pana acum imbinarea interventiilor pe piata valutara cu reducerea sumelor sterilizate de pe cea monetara, care a dus la o crestere rapida a excesului de lei aflati in trezoreriile bancilor.

Aceasta a fortat bancile sa accepte sa-si plaseze disponibilitatile in conditii de dobanda apropiate de 1% pe an, fie sa caute alte alternative mai avantajoase, cum sunt creditele acordate clientelei. Scaderea dobanzilor la credite a fost insa precedata de o reducere a costului resurselor atrase in lei (adica a dobanzilor platite la depozite, aceasta fiind principala modalitate de atragere a fondurilor in moneda locala). liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO