Caută doar în titlu
Bănci și Asigurări

Banca Naţională menţine dobânda-cheie la 1,25%. Banca centrală vede o traiectorie relativ mai înaltă a ratei anuale prognozate a inflaţiei în următorii doi ani

Creşterea inflaţiei cu un ritm anual de circa 3% în primul trimestru din acest an, considerabil peste nivelul ratei anuale de la finalul lui 2020, precum şi perspectiva majorării în continuare a preţurilor de consum, cu o traiectorie relativ mai înaltă în următori doi ani, determină BNR să menţină în continuare dobânda-cheie la 1,25% la a treia şedinţă de politică monetară din 2021.

De altfel, guvernatorul băncii centrale Mugur Isărescu spunea la jumătatea lunii aprilie într-o con­ferinţă internaţională că BNR nu vede în perspectivă motive pentru reduceri suplimentare ale dobânzii-cheie.

„Faţă de luna decembrie 2020, când a coborât la 2,06%, rata anuală a inflaţiei a crescut însă considerabil la finele trimestrului I 2021, sub impactul tranzitoriu al liberalizării pieţei energiei electrice pentru consumatorii casnici şi ca efect al scumpirii combustibililor pe fondul majorării cotaţiei petrolului, doar parţial contrabalansate de influenţele dezinflaţioniste venite de pe segmentele LFO şi produse din tutun, precum şi din decelerarea inflaţiei de bază“, a transmis BNR după şedinţa de politică monetară de ieri.

Rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna martie 2021 ceva mai puţin decât s-a anticipat, la 3,05%, de la 3,16% în februarie.

BNR remarcă accelerarea creşterii creditării în lei în martie pe palierul de două cifre, respectiv la 11,3%, în contextul redresării activităţii economice şi al scăderii dobânzilor, precum şi pe fondul programelor guvernamentale.

Despre cursul valutar, boardul BNR vorbeşte de o stabilizare pe noul palier în aprilie, inclusiv pe fondul diferenţialului ratelor dobânzilor.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.