Bănci și Asigurări

Banca Naţională menţine dobânda-cheie la 1,25%. Banca centrală vede o traiectorie relativ mai înaltă a ratei anuale prognozate a inflaţiei în următorii doi ani

Banca Naţională menţine dobânda-cheie la 1,25%. Banca...

Autor: Claudia Medrega

13.05.2021, 00:07 219

Creşterea inflaţiei cu un ritm anual de circa 3% în primul trimestru din acest an, considerabil peste nivelul ratei anuale de la finalul lui 2020, precum şi perspectiva majorării în continuare a preţurilor de consum, cu o traiectorie relativ mai înaltă în următori doi ani, determină BNR să menţină în continuare dobânda-cheie la 1,25% la a treia şedinţă de politică monetară din 2021.

De altfel, guvernatorul băncii centrale Mugur Isărescu spunea la jumătatea lunii aprilie într-o con­ferinţă internaţională că BNR nu vede în perspectivă motive pentru reduceri suplimentare ale dobânzii-cheie.

„Faţă de luna decembrie 2020, când a coborât la 2,06%, rata anuală a inflaţiei a crescut însă considerabil la finele trimestrului I 2021, sub impactul tranzitoriu al liberalizării pieţei energiei electrice pentru consumatorii casnici şi ca efect al scumpirii combustibililor pe fondul majorării cotaţiei petrolului, doar parţial contrabalansate de influenţele dezinflaţioniste venite de pe segmentele LFO şi produse din tutun, precum şi din decelerarea inflaţiei de bază“, a transmis BNR după şedinţa de politică monetară de ieri.

Rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna martie 2021 ceva mai puţin decât s-a anticipat, la 3,05%, de la 3,16% în februarie.

BNR remarcă accelerarea creşterii creditării în lei în martie pe palierul de două cifre, respectiv la 11,3%, în contextul redresării activităţii economice şi al scăderii dobânzilor, precum şi pe fondul programelor guvernamentale.

Despre cursul valutar, boardul BNR vorbeşte de o stabilizare pe noul palier în aprilie, inclusiv pe fondul diferenţialului ratelor dobânzilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO