Bănci și Asigurări

Banca Mondială: Regândiţi cota unică de impozitare, aveţi nevoie de bani la buget să oferiţi tinerilor condiţii mai bune, să nu mai plece din România

Banca Mondială: Regândiţi cota unică de impozitare,...

Autor: Sorin Pâslaru

19.10.2018, 16:17 2629

Sistemul de taxare şI de contribuţii sociale trebuie să devină mai progresiv, adică pentru veniturile mai mari să fie aplicate taxe şI contribuţii sociale mai mari, pentru a reduce inegalităţile şI pentru a putea ajuta tinerele generaţii, a susţinut astăzi la Bucureşti Hans Timmer, economist-şef al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală.

“Există o anxietate generală în Europa, oamenii nu mai au încredere în viitor, iar în Europa de Est tinerii pleacă în masă în străinătate. Trebuie ca sistemul fiscal şI social să fie schimbat, trebuie să le creăm condiţii să rămână în ţările lor, să vrea să trăiască aici. Pentru aceasta, trebuie un sistem de taxare şI de contribuţii sociale mai progresiv, adic la venituri mai mari să fie plătite rate de impozitare şI rate de contribuţii mai mari”, a spus Timmer în cadrul unei conferinţe unde a fost prezentat un studiu al Băncii Mondiale privind distribuţia veniturilor în societate în Europa şI Asia.

El a refuzat să spună direct dacă România ar trebui spre exemplu să renunţe la cota unica de impunere, redusă anul acesta de la 16% la 10%, dar a subliniat că tot pachetul de taxe şI contribuţii sociale trebuie regândit astfel încât cei care câştigă mai mult să plătească un procent mai mare de taxe şI contribuţii sociale.

România a introdus cota unică în 2004, adică se impozitează cu aceeaşI rată, acum de 10%, orice venit, fie salariul minim de 1.900 de lei brut fie un salariu de 190.000 de lei pe lună. Anterior, erau 5 praguri de impozitare, cu deductibilităţI, ultimul prag fiind la 36% pentru veniturile mari.

“Trebuie să luaţI măsuri în aşa fel încât să faceţi din nou ţară atractivă pentru tineri. Satele din Macedonia, din România au rămas goale, sunt case părăsite, au rămas aici numai oamenii bătrâni care nu sunt în stare să plece. Guvernele trebuie să investească în bunuri publice de calitate, să atragă tinerii, să le ofere condiţii bune de educaţie şI sănătate astfel încât aceştia să contribuie la fondurile de pensii şI sănătate”, a explicat Timmer.

Poziţia Băncii Mondiale este suprinzătoare, această instituţie fiind până acum, împreună cu Fondul Monetar Internaţional, vectorii de impunere a reducerii rolului statului în economie şI a încurajării pieţelor libere, oricare ar fi efectele sociale.

Acum Banca Mondială începe, prin tot mai multe studii, să măsoare efectele politicilor pe care le-a promovat în Europa Centrală şI de Est.

Cu cea mai mică rată a impozitului pe venit din Uniunea Europeană, de 10%, România strânge din impozitul pe venit doar 3,5% din PIB, pe când Germania sau Franţa, unde ratele de impunere sunt progresive, adică la salariile cele mai mari se plăteşte chiar şI 50% impozit pe venit, strang 9% din PIB din impozitul pe venit.

Economistul şef al Băncii Mondiale spune că, la 10 ani de la criza financiară internaţională din 2008, deşI economiile şI ratele de ocupare şi-au revenit la nivelul de dinainte de criză, anxietatea populatiei creşte.

La aceasta se adaugă precaritatea joburilor apărute ca urmare a dezvoltării noilor tehnologii cum ar fi Uber sau alte aplicaţii de sharing.

“Vedem o distrugere a joburilor de mijloc. Este cerere fie pentru slujbele de rutină, manuale, fie pentru cele de înaltă creativitate. Există o presiune uriaşă pe clasa de mijloc. Ca urmare, avem o inegalitate în creştere în Europa între tineri, care ori nu îşI găsesc de muncă ori au de cele mai multe ori joburi precare, part-time, şI cei mai în vârstă. Munca devine fragmentată, joburile se schimbă des, iar aceasta afectează posibilitatea angajaţilor de a-şI lua un credit, a de a-şI face o familie. De aici sentimentul de anxietate în creştere”, a explicat economistul Băncii Mondiale.

El a mai explicat că se discută tot mai intens la nivel mondial despre “venitul universal”, adică un venit minim care să fie acordat fiecărui cetăţean. “Mai mult ca în oricare parte a lumii, europenii vor egalitate, este nevoie de siguranţă socială (social safety net – n.red). Pentru aceasta, este nevoie de regândirea sistemelor de taxare în sensul introducerii sau creşterii impozitării progresive”, a spus Timmer.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO