Bănci și Asigurări

Banca Mondială a numit primul african în funcţia de şef al diviziei IFC

Banca Mondială a numit primul african în funcţia de...

Autor: Mircea Nica

22.02.2021, 00:00 72

Banca Mondială a numit primul director executiv african al diviziei sale de investiţii din sectorul privat, International Finance Corporation (IFC), o poziţie cheie în eforturile băncii de a finanţa vaccinurile şi de a investi în proiecte energetice cu emisii reduse de carbon, conform Reuters.

Makhtar Diop, un cetăţean senegalez şi fost ministru al economiei şi finanţelor publice din Africa de Vest, preia poziţia de şef al IFC, după ce anterior a fost vicepreşedinte al Băncii Mondiale pentru infrastructură, realizând supravegherea activităţii băncii în sectoarele energiei, transporturilor, dezvoltării digitale şi altor sectoare. Makhtar Diop îl înlocuieşte pe Philippe Le Houerou, care a renunţat în septembrie 2020 după mai bine de patru ani ca CEO al IFC. CEO interimar al operaţiunilor IFC a fost numită Stephanie von Friedeburg.

Într-o declaraţie, preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, a spus că experienţa lui Diop atât în sectorul public, cât şi în cel privat, va contribui la atragerea investiţiilor către energie cu emisii reduse de carbon, transport, apă curată, servicii digitale şi alte infrastructuri.

„Abilităţile lui Makhtar Diop la IFC vor ajuta Grupul Băncii Mondiale să continue răspunsul nostru rapid la criza globală şi să contribuie la construirea unei redresări ecologice, rezistente şi incluzive“, a spus David Malpass.

Makhtar Diop a declarat reporterilor că cea mai mare prioritate a sa este reducerea primei de risc pentru investiţiile din sectorul privat în „state fragile“, în special în Africa. În iunie, IFC a lansat o platformă de finanţare de 4 mld. dolari, cu scopul de a stimula producţia şi furnizarea de vaccinuri şi alte produse medicale critice în ţările în curs de dezvoltare.

David Malpass a mai spus că speră să finalizeze următoarea completare a fondului Asociaţiei Internaţionale de Dezvoltare pentru cele mai sărace ţări în 2021 în loc de în 2022.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO