Bănci și Asigurări

Banca Internaţională de Investiţii, unde România este acţionară, a atras 105 mil. lei de pe piaţa locală, printr-o emsiune de obligaţiuni scadente la 3 ani. UniCredit a intermediat tranzacţia

Banca Internaţională de Investiţii, unde România este...

Autor: Cristina Bellu

21.01.2022, 15:14 489

Banca Internaţională de Investiţii (BII), fondată în 1970 de mai multe state printre care şi România, anunţă că a început implementarea planului de finanţare din 2022, cu două tranzacţii derulate în lei (RON) şi coroane cehe (CZK) realizate in cadrul programul MTN al instituţiei.

“Este pentru prima dată când două tranzacţii au avut loc în aceeaşi zi, în ciuda contextului dificil din piaţă, profitând de o fereastră favorabilă din piaţă care i-a permis încheierea ambelor tranzacţii la cele mai mici marje pentru scadenţele şi monedele în care au avut loc”, au transmis vineri reprezentanţii BII.

Tranzacţia în lei, cu o scadenţă de 3 ani, a fost derulată de UniCredit AG şi încheiată la cea mai scăzută marjă obţinută vreodată fata de curba randamentelor obligaţiunilor guvernamentale româneşti de doar 15 puncte de bază, faţă de 30 puncte de bază pentru tranzacţia cu o scadenţă de 2 ani încheiată în octombrie 2021.

Suma finală, de 105 mil. lei (aproximativ 21 mil. euro), a fost convertită printr-o operaţiune de swap la cea mai joasa marja aferenta unei scadenţe similare.

La tranzacţie au participat cinci investitori locali şi un investitor instituţional off-shore, mai spun reprezentanţii instituţiei bancare.

Obligaţiunea cu o scadenţă de 5 ani a fost emisă pe piaţa din Cehia cu un cupon de 4%, cu un randament fix faţă de curba CZK IRS, într-un context foarte dificil şi volatil din piaţă.

“Curbele de referinţă CZK care în prezent sunt inversate au oferit Băncii o şansă unică de a extinde pentru prima dată curba CZK a BII la o scadenţă de 5 ani, obţinând un raport euro-after swap comparabil cu cel obţinut pentru scadenţele de 2-3 ani”, explică reprezentanţii BII.

Emisiunea în valoare de 900 mil. coroane cehe  (aproximativ 36 mil. euro) a fost realizata de Erste Bank Vienna. Tranzacţia a fost subscrisa de şase manageri de active şi societăţi de asigurare din Cehia.

„Primele două tranzacţii încheiate azi reprezintă un început extraordinar al anului pentru BII şi o promisiune pentru acest an. Deşi în prezent observăm o creştere generală a ratelor dobânzilor pe piaţă în urma schimbărilor recente ale politicilor monetare ale băncilor centrale, ne concentrăm pe obţinerea celor mai scăzute niveluri ale marjelor raportat la curbele de referinţă, care sunt cei mai buni indicatori ai riscului de credit al emitentului”, spune dl Jozef Kollar, Prim Vice-Preşedinte Trezorerie şi DCM.

Banca Internaţională de Investiţii (BII) a fost fondată în 1970. În prezent, acţionarii băncii sunt Bulgaria, Cuba, Cehia, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia şi Vietnam. Banca a trecut printr-un proces major de modernizare începând cu finalul anului 2012 şi are rating S&P A- (perspectivă stabilă), rating Moody’s A3 (perspectivă stabilă), rating Fitch A-, rating ACRA A (perspectivă stabilă).


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO