Caută doar în titlu
Bănci și Asigurări

Banca Centrală Europeană a pus în circulaţie noile bancnote de 100 şi 200 de euro

Banca Centrală Europeană (BCE) a pus în circulaţie ieri noile bancnote de 100 şi 200 de euro din seria „Europa“. Primele patru bancnote din seria Europa, de 5 euro, 10 euro, 20 de euro şi 50 de euro au fost puse în circulaţie în perioada 2013 - 2017.

Seria este denumită Europa pentru că bancnotele conţin un portret al Europei din mitologia greacă. O hologramă-satelit şi un număr verde-smarald optimizat sporesc rezistenţa la contrafacere a bancnotelor. Bancnotele includ elemente de siguranţă noi şi inovatoare şi sunt uşor de verificat utilizând metoda „atinge, priveşte, înclină“, potrivit BCE. Noile bancnote au acum o înălţime egală cu cea a bancnotei de 50 de euro, fiind astfel mai uşor de manipulat şi procesat cu ajutorul echipamentelor.

De asemenea, acestea vor încăpea mai bine în portofelele cetăţenilor şi vor avea o durată de viaţă mai lungă, întrucât vor fi mai puţin expuse uzurii. Iniţialele Băncii Centrale Europene apar pe bancnote în zece variante, în urma lărgirii uniunii din 2004, 2007 şi 2013. Denumirea „euro“ este scrisă şi cu litere chirilice, pe lângă cele latine şi greceşti. Harta Europei de pe reversul bancnotelor include şi Cipru şi Malta.

Bancnota de 100 de euro prezintă elemente arhitecturale în stiluri baroc şi rococo, de la 1600 la 1750, iar cea de 200 de euro elemente arhitecturale metalice şi de sticlă din secolul XIX. Bancnotele sunt semnate de Mario Draghi, preşedintele BCE.

Bancnota de 100 de euro este a treia cea mai utilizată dintre toate cupiurile euro, după cea de 50 de euro şi cea de 20 de euro. Similar tuturor celorlalte cupiuri, bancnotele de 100 de euro şi 200 de euro din prima serie vor rămâne mijloace legale de plată şi vor continua să circule în paralel cu noile bancnote, urmând să fie retrase treptat din circulaţie. 

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.