Bănci și Asigurări

Banca centrală din Suedia încearcă să meargă împotriva curentului monetar global prin creşterea dobânzii

Business internaţional

Banca centrală din Suedia încearcă să meargă...

Autor: Mircea Nica

04.12.2019, 00:05 1106

Banca centrală din Suedia ar putea lupta împotriva politicii monetare globale prin creşterea dobânzii, în timp ce economiile din ţările scan­dinave încetinesc, conform Financial Times.

Creşterea economică în trimestrul trei a fost mai slabă decât se aştepta Riksbank, banca centrală din Suedia. Potrivit datelor publicate vineri, economia a crescut în Suedia cu 0,3% faţă trimestrul anterior.

„Nu este un moment bun pentru a creşte dobânzile. Piaţa muncii începe să se liniştească. Nu este o criză, dar putem vedea o încetinire în eco­nomie“, a spus Christina Nyman, fostul şef al departa­mentului de politică monetară din cadrul Riksbank şi acum economist-şef al Han­delsbanken.

În ciuda acestor evoluţii, Riksbank este hotărâtă să îşi încheie experimentul cu dobânzile negative la întâlnirea de dinaintea Crăciunului. Schimbarea a fost anunţată la sfârşitul lunii octombrie, când cea mai veche bancă centrală a avertizat că o perioadă îndelungată de dobânzi sub zero ar putea duce la efecte negative în economie. Există o prognoză de creştere a dobânzii de la -0,25% la 0% pe 19 decembrie.

Alte bănci centrale majore, în principal Bank of Japan şi Banca Centrală Europeană, continuă să insiste cu politici monetare relaxate, în ciuda criticilor privind efectele secundare pe care le vor avea. Câteva efecte negative ar putea fi pena­li­za­rea celor care economisesc prudent, susţinerea com­paniilor fantomă, care în alte circumstanţe s-ar prăbuşi, şi bule pe piaţa locuinţelor.

Creşterea preţurilor la case în Suedia au fost semnalate ca un potenţial risc financiar de Banca Centrală Europeană într-un raport recent. Datoriile ipotecare suedeze sunt cele mai mari din Europa ajungând la 180% din veniturile gospodăriei, după o creştere de 60% în ultimii 20 de ani.

Suedia este o economie mică, deschisă şi foarte expusă la recentele slăbiri ale economiei din zona euro prin exporturi. Rata şomajului a fost pe creştere în ultimele 18 luni, în timp ce inflaţia a scăzut, după creşterea anuală a preţurilor de 2,2% în luna mai până la 1,6% în octombrie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO