Bănci și Asigurări

Banca Centrală din Suedia anunţă că nu va mai creşte ratele dobânzilor mult timp de acum încolo

Banca Centrală din Suedia anunţă că nu va mai creşte...

Autor: Mircea Nica

09.01.2020, 00:00 164

Stefan Igves, guvernatorul Băncii Centrale din Suedia (Riksbank), a anunţat că decizia băncii de a creşte ratele dobânzilor la zero în decembrie 2019 va fi ultima pentru o perioadă lungă de timp, conform Bloomberg. 

Guvernatorul Riksbank a spus că este dispus să lase inflaţia să depăşească ţinta băncii pentru o perioadă de timp. De asemenea, şi-a apărat decizia de a creşte ratele dobânzilor la zero după o jumătate de decadă cu rate ale dobânzilor negative.

Chiar dacă economia din Suedia va avea un rezultat bun, iar inflaţia va creşte mai repede decât a fost prognozat, banca centrală nu se va grăbi să crească din nou ratele dobânzilor, potrivit guvernatorului Riksbank. „Rata inflaţiei poate depăşi ţinta pentru o perioadă de timp, chiar dacă din punctul de vedere al istoricului inflaţiei aceasta a fost mai mult sub ţintă decât peste ţintă. Este mai important să nu ne supraestimăm capacitatea de reglaj fin.“

Stefan Igves a explicat în continuare că situaţia este destul de complicată, iar previziunile indică un stadiu dificil pentru economia globală şi creşterea economică din Suedia în trimetrul al treilea a fost mai slabă faţă de prognoza Riksbank. Banca centrală din Suedia a subliniat faptul că este hotărâtă să pună capăt politicii ratelor negative a dobânzilor, astfel urmând să se ajungă la o relaxare a industriei financiare, iar în acelaşi timp va deservi ca un test pentru celelalte bănci centrale din lume care practică în continuare ratele negative. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO