Bănci și Asigurări

Banca centrală din China a redus nivelul rezervelor obligatorii pe care băncile trebuie să le deţină

Banca centrală din China a redus nivelul rezervelor...

Autor: Laura Albu

01.01.2020, 20:00 185

Banca centrală din China a anunţat, miercuri, că va reduce nivelul de bani pe care băncile chineze trebuie să le deţină ca rezerve, fiind eliberate 115 miliarde de dolari pentru finanţarea economiei, transmite Reuters.

Banca centrală chineză va reduce începând cu 6 ianuarie cerinţele privind rezervele obligatorii cu 50 de puncte de bază. Nivelul rezervelor pentru băncile mari din China ajunge astfel la 12,5% din capital.

Instituţia financiară a redus de opt ori cerinţele privind rezervele obligatorii, din 2018 până în prezent, cu scopul de a elibera mai multe fonduri pentru a stimula împrumuturile băncilor pe măsură ce creşterea economică a încetinit la cel mai slab ritm din ultimii 30 de ani, pe fondul războiului comercial cu Statele Unite.

Mulţi investitori se aşteaptă ca Beijingul să anunţe mai multe măsuri de sprijin pentru economie în curând. În timp ce ultimele informaţii arată semne de îmbunătăţire, iar Beijingul şi Washingtonul au fost de acord să aplaneze conflictul comercial care ţine de peste 20 de luni, analiştii nu sunt siguri dacă măsura va fi sustenabilă sau dacă creşterea economică prognozată va încetini în acest an.

”Reducerea cerinţelor privind rezervele obligatorii va ajuta la creşterea increderii investitorilor, de asemenea va sprijini economia, care devine constantă”, a spus Wen Bin, economist al băncii Minsheng din Beijing. Acesta se aşteaptă, de asemenea, la o scădere a ratei dobânzii în China, luna aceasta.

Premierul chinez Li Keqiang a creat aşteptări privind o reducere a cerinţelor de rezerve obligatorii într-un discurs pe care l-a avut în decembrie 2019. Acesta a spus că autorităţile iau în considerare mai multe măsuri pentru a scăderea costurile de finanţare pentru companiile mai mici, care reprezintă o vulnerabilitate a economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO