LIVE: VIDEOCONFERINŢA ZF - ECONOMIA VERDE. ORAŞE VERZI: Drumul spre oraşe verzi: spaţii verzi şi transport nepoluant
Bănci și Asigurări

Banca centrală a SUA pune majorările de dobândă la dolari pe pauză pe termen nedefinit şi acuză încetinirea economică „substanţială“ a Chinei şi Europei

Banca centrală americană - Fed - şi-a stopat brusc eforturile de trei ani de înăsprire a politicii monetare, renunţând la orice proiecţie de majorare a dobânzilor în acest an pe fondul semnelor privind o încetinire a economiei, şi a anunţat că va pune capăt declinului constant al bilanţului său în septembrie, scrie Reuters.

După ce şi-au redus proiecţiile de creştere economică, şomaj şi inflaţie, strategii băncii au anunţat că dobânda de referinţă a Fed-ului ar putea rămâne la actualul nivel de 2,25% - 2,50% cel puţin pe parcursul acestui an.

Aceştia au mai declarat că din mai îşi vor încetini reducerile lunare ale deţinerilor de active şi le vor suspenda în totalitate în septembrie, abandonând un al doilea instrument de înăsprire a politicii monetare.

Cât priveşte dobânzile, noile proiecţii ale Fed au redus numărul de majorări aşteptat pentru acest an la zero de la două estimate în decembrie, completând o tendinţă către o politică mai puţin agresivă în faţa unei aparente înmulţiri a riscurilor economice.

O continuare a creşterii economice şi o piaţă solidă a locurilor de muncă constituie în continuare „cel mai probabil scenariu“ pentru economia americană, însă semnele rele se acumulează, o încetinire a cheltuielilor gospodăriilor şi a investiţiilor companiilor la începutul acestui an semnalând probabil un sfârşit al episodului de creştere declanşat în 2018 de pachetul masiv de reduceri de taxe şi cheltuieli guvernamentale.

Strategii văd acum economia americană avansând cu numai 2,1% în 2019, cu un procent sub rata de 3% anticipată în 2018 şi despre care administraţia Trump susţine că se va menţine.

Perspectiva Fed este acum în ton cu criticile lui Trump că majorările de dobânzi pun în pericol redresarea economică, dar motivul este că oficialii băncii nu consideră că politicile acestuia vor avea un impact de durată asupra creşterii.

Preşedintele Fed Jerome Powell a declarat că economia americană este într-o „poziţie bună“ şi că perspectivele sunt „pozitive“. Totuşi, a adăugat acesta, riscurile se acumulează, acestea incluzând Brexitul, negocierile comerciale cu China, dar şi încetinirea „substanţială“ a Chinei şi Europei, potrivit CNBC.

„Avem o situaţie în care economia europeană a încetinit substanţial, ca şi economia chineză. Exact cum creşterea puternică a economiei mondiale ne-a dat un impuls economiei, creşterea mondială mai slabă ne poate restricţiona creşterea“, a declarat Powell.

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.