Bănci și Asigurări

Banca Angliei porneşte tiparniţa: Guvernatorul Andrew Bailey anunţă că va pompa sume nelimitate în economie pentru a ajuta companiile

Banca Angliei porneşte tiparniţa: Guvernatorul Andrew...

Autor: Alex Ciutacu

18.03.2020, 17:22 830

Banca centrală din Marea Britanie este pregătită să pompeze cantităţi nelimitate de bani în economie prin intermediul unei noi facilităţi comerciale pe care a lansat-o pentru a face faţă crizei coronavirus, a anunţat Andrew Bailey, noul guvernator al Băncii Angliei, citat de FT.

Într-o conferinţă de presă, Bailey – care a preluat luni funcţia după plecarea lui Mark Carney – a spus că ambiţia băncii centrale este de a limita impactul economic la „şoc” şi nu la „distrugere”, însă atrage atenţia că situaţia este una foarte serioasă.

El a spus că nu este momentul să oprească pieţele financiare pentru că nu şi-au pierdut integritatea şi nici abilitatea de a evalua.

„Nu cred că suntem acolo deloc”, a spus Andrew Bailey.

Lira sterlină a scăzut sub 1,19 dolari pentru o liră, iar guvernatorul a spus că va discuta această evoluţie în Comitetul de Politică Monetară de săptămâna viitoare.

Guvernatorul a încercat să clarifice o serie de detalii referitoare la noua facilitate comercială, anunţată de cancelarul britanic Rishi Sunak, marţi – când a anunţat un stimul de 330 miliarde lire sterline pentru economie.

Bailey a spus că în weekend a devenit clar că marile companii, precum şi cele mici, rămân fără cash şi au nevoie de facilităţi pentru a împrumuta rapid şi ieftin.

Banca Angliei va folosi această facilitate pentru a printa bani pe care îi va împrumuta direct marilor companii care au nevoie.

Programul ar trebui să înceapă până la începutul săptămânii viitoare, a spus el.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO