Bănci și Asigurări

Banca Angliei face un cadou investitorilor şi menţine rata dobânzii la 0,75% înainte de Crăciun

Banca Angliei face un cadou investitorilor şi menţine...

Autor: Tibi Oprea

20.12.2018, 15:27 68

Creşterea incertitudinilor legate de Brexit şi circumstanţele economice actuale au determinat Banca Angliei să menţină rata dobânzii în aşteptare la 0,75% înainte de Crăciun, potrivit The Guardian.

Membrii Comitetului de Politică Monetară al băncii au votat în unanimitate pentru menţinerea ratei dobânzii la nivelul de 0,75%, în contextul în care cererea consumatorilor şi investiţiile în afaceri e posibil să fi suferit pe fondul impasului politic legat de planul Theresei May de a părăsi UE. Aceştia au menţionat că vor aştepta ca lucrurile să fie mai clare anul viitor înainte de a lua din nou în considerare creşterea ratei dobânzii.

Grupul format din nouă membri, incluzându-l şi pe guvernatorul băncii Mark Carney, a declarat: "Incertitudinile sporite legate de Brexit au fost evidente pe o serie de pieţe financiare interne, inclusiv în cazul unei deprecieri a lirei sterline. Iar perspectiva creşterii pe termen scurt a slăbit". De asemenea, decizia acestora este bazată şi pe creşterea tensiunilor legate de economia globală pe fondul unei perspective de slăbire a creşterii globale.

În timp ce Banca Angliei spune că probabil va trebui să majoreze ratele dobânzilor în următorii trei ani pentru a menţine un nivel de inflaţie în cazul în care Brexit va avea loc fără probleme, banca centrală a avertizat că este pregătită să reducă ratele sau să crească costul împrumuturilor pentru a proteja economia în cazul unei ieşiri dezordonate şi dăunătoare din Uniunea Europeană.

Rata dobânzii-cheie a fost majorată pentru prima oară în ultimii 10 ani la 0,75% pe 2 august 2018, fiind pentru prima dată când a trecut nivelul de 0,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO