Bănci și Asigurări

Aviva si-a marit capitalul cu 5,4 mil. euro

31.01.2006, 19:56 11

Compania de asigurari de viata Aviva si-a majorat la sfarsitul anului trecut capitalul social cu 5,4 mil. euro (19,5 mil. lei), pana la circa 22,9 mil. euro (peste 82,7 mil. lei).

"Am facut aceasta operatiune pentru a consolida business-ul", spune Giliola Ignat, brand communications manager la Aviva. Compania a incheiat anul 2004 cu o pierdere de circa 2,2 mil. euro (8,97 mil. lei) si estimeaza ca va obtine pierderi si pentru 2005.

In primele noua luni ale anului trecut, asiguratorul a inregistrat afaceri de 10,7 mil. euro (circa 38,8 mil.lei), in crestere cu 91% fata de aceeasi perioada din 2004. Compania inca nu a dat publicitatii rezultatele financiare pentru anul trecut.

Reprezentantii Aviva au spus ca in curand vor lansa doua produse noi, fara a da mai multe detalii despre acestea.

Pe langa politele clasice de asigurare de viata, Aviva administreaza si zece programe de investitii unit-linked in lei, euro si dolari. In ultimul an, cel mai mare randament l-a avut programul de investitii RON Practic Plus, pretul unui unit crescand cu 17,36%.

Un sfert din fondurile administrate de acest program sunt investite in actiuni ale companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB): BRD-SocGen, Banca Transilvania, Rompetrol Rafinare Constanta si Petrom, in fiecare emitent fiind investite cel mult 5% din active.

Restul fondurilor sunt plasate in obligatiuni de stat, care au o pondere de 71% in portofoliu si obligatiuni corporatiste, cu o pondere de 4%. La sfarsitul anului trecut, activele programului de investitii RON Practic Plus se ridicau la 5,4 mil. lei (aproape 1,5 mil. euro).

Dintre companiile de asigurari care administreaza programe de asigurare unit-linked, doar ING Asigurari de Viata mai investeste in companii cotate la BVB.

Un alt program de investitii al Aviva care a inregistrat in ultimele 12 luni un randament peste rata inflatiei este programul Suprem in euro, pretul unui unit crescand cu 16,99%.

Pretul unit-urilor celorlalte programe a inregistrat fie randamente sub rata inflatiei, de 8,6% in 2005, fie scaderi.

Ceilalti jucatori de pe piata asigurarilor unit-linked sunt ING Asigurari de Viata, Allianz-Tiriac si Interamerican.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO