Bănci și Asigurări

Avertisment fără precedent. Situaţia finanţelor publice nu este bună deloc. Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, cere amânarea creşterii veniturilor publice (pensii şi salarii) şi stoparea reducerii de taxe şi de impozite: Suntem într-o situaţie complicată. BNR nu poate reduce dobânzile la lei pentru că ar invita la un atac pe leu

Avertisment fără precedent. Situaţia finanţelor...

Autor: Roxana Rosu

17.09.2019, 15:58 1587

România se află într-o situaţie dificilă în privinţa finanţelor publice, veniturile fiscale fiind la un minim istoric, iar cheltuielile cu investiţii publice reduse drastic, ceea ce face ca  deteriorarea mediului economic internaţional să prindă piaţa locală descoperită, în sensul unui deficit mare de spaţiu fiscal, este de părere Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal.

”Fără a fi un «paradis fiscal» precum Irlanda, România a ajuns penultima în UE ca nivel al veniturilor fiscale. De remarcat că în UE media veniturilor fiscale este de 39-40% din PIB, în timp ce în economii emergente din Est (cu care ne comparăm îndeobşte) trece de 34-35% din PIB”, spune Daniel Dăianu. În schimb, în România veniturile fiscale se află în prezent la un nivel minim istoric, la sub 26% din PIB în 2018 (cu CAS nivelul se menţine peste 26%).

Situaţia a fost înrăutăţită de faptul că în ultimii ani s-a renunţat în mod inexplicabil la o reformă serioasă a ANAF şi nu au existat preocupări sistematice de creştere a colectării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO