Bănci și Asigurări

Austriecii de la VIG au pierdut 5 mil. euro în T1

Austriecii de la VIG au pierdut 5 mil. euro în T1

Autor: Ciprian Botea

17.05.2011, 23:49 561

Grupul austriac Vienna Insurance(VIG), care controlează companiile Omniasig, Asirom, BCR Asigurărişi BCR Asigurări de Viaţă, a avut în primul trimestru o pierderebrută de 5 milioane euro din operaţiunile locale, faţă de un profitde 7,4 milioane euro în aceeaşi perioadă a anuluitrecut.

Aceasta este prima pierderetrimestrială consemnată din 2006 încoace şi este cauzată decreşterea cheltuielilor cu despăgubirile.

"Creşterea ratei de daună reflectăsituaţia dificilă din segmentul asigurărilor auto. Rata combinată(care arată raportul dintre cheltuielile cu despăgubirile plus celeoperaţionale şi veniturile din poliţe - n. red.) a urcat la unnivel nesatisfăcător de 110%", potrivit raportului trimestrial algrupului austriac.

Companiile deţinute de VIG înRomânia au plătit în primele trei luni despăgubiri cu o valoarecumulată de 102 milioane euro, cu 13% mai mult decât în perioadacorespunzătoare din 2010. Cheltuielile operaţionale s-au diminuatînsă cu o jumătate de milion de euro, până la 37,8 milioane euro.Daunele mai mari au survenit în contextul în care afacerile localeale VIG s-au diminuat cu 2% în acelaşi interval de timp, primelebrute subscrise atingând 144,5 mil. euro. Scăderea subscrierilor afost cauzată de reducerea cu 3,3% a afacerilor pe segmentulasigurărilor generale, până la 117 mil. euro.

"Volumul mai mic de primesubscrise din asigurări generale se datorează restructurăriiportofoliului existent. Totodată, segmentul auto a performat foarteslab", precizează raportul grupului. Declinul afacerilor aîncetinit totuşi faţă de 2010, când subscrierile companiilordeţinute de VIG au scăzut cu 13%, şi este sub media pieţei.

Piaţa locală de asigurări a scăzutcu 6,6% după primele trei luni, din cauza reducerii tarifelor lapoliţele de răspundere civilă auto (RCA). Aflaţi în căutare declienţi, asigurătorii locali au redus tarifele la asigurările derăspundere civilă auto (RCA) cu 20-25% în campania de iarnă, cândaproape 1,5 milioane de şoferi şi-au reînnoit aceste poliţe.Impactul asupra pieţei a fost semnificativ în condiţiile în careacest segment reprezintă peste o treime din subscrierilecompaniilor de asigurări.

În schimb, veniturile obţinute deVIG din poliţe de asigurare de viaţă au crescut cu 4,2% faţă deprimul trimestru din 2010 şi au ajuns la 27 milioane euro. Avansulpe acest segment se datorează vânzărilor prin canalul debancassurance, care au înregistrat o creştere cu 10%.

BCR Asigurări de Viaţă, carecumulează cea mai mare parte a subscrierilor VIG pe acest segment,îşi vinde poliţele unit-linked (asigurări de viaţă cu componentă deeconomisire) prin reţeaua BCR, cea mai mare bancă locală, cu circa4 milioane de clienţi.

Grupul austriac înregistraseultima pierdere din operaţiunile derulate în România în ultimultrimestru al anului 2006, iar anul trecut reuşise să obţină chiarun profit de 28 milioane euro, cu 18% mai mult decât în 2009datorită scăderii daunelor şi a cheltuielilor operaţionale.Evoluţia de anul trecut s-a datorat revenirii pe profit a Asirom şiBCR Asigurări, companii cu pierderi semnificative în aniianteriori. Vienna Insurance Group este cel mai mare asigurătorlocal, cele patru companii deţinute de austrieci având o cotă depiaţă cumulată de 28,5%.

Afacerile din România reprezintăîn martie doar 5,6% din primele brute subscrise la nivelulîntregului grup, în scădere de la 8,7% în urmă cu trei ani.Austriecii au subscris în primul trimestru prime de 2,6 miliarde deeuro, jumătate provenind de pe piaţa de origine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO