Bănci și Asigurări

Austriecii de la VIG au avut afaceri locale de 459 mil. euro anul trecut, în scădere cu 10%

Austriecii de la VIG au avut afaceri locale de 459 mil. euro anul trecut, în scădere cu 10%

Autor: Ciprian Botea

25.01.2013, 00:06 607

Asigurătorul austriac Vienna Insurance Group (VIG), care controlează companiile Omniasig, Asirom şi BCR Asigurări de Viaţă, a raportat anul trecut subscrieri cu o valoare cumulată de 459 mil. euro pe piaţa românească, în scădere cu 10% faţă de anul anterior. Afacerile austriecilor şi-au revenit uşor în trimestrul al patrulea în condiţiile în care după primele nouă luni scăderea era de 15%.

Subscrierile din asigurări generale s-au prăbuşit cu 16% anul trecut şi au ajuns la 345 mil. euro, pe fondul scăderii vânzărilor de asigurări auto şi în contextul în care austriecii derulează un proces de restructurare a portofoliului.

"Piaţa românească este caracterizată de o competiţie acerbă pe preţuri. Vienna Insurance Group continuă politica de restructurare a portofoliului printr-o strategie bazată pe evaluarea corectă a riscurilor şi preţuri orientate spre profit", afirmă reprezentanţii asigurătorului austriac.

Vânzările de poliţe de viaţă au compensat însă într-o anumită măsură performanţa slabă din segmentul asigurărilor generale, cu o creştere de 13% pe parcursul anului trecut. VIG a subscris anul trecut prime de 114 mil. euro din poliţe de viaţă pe piaţa locală.

Dintre cele trei companii controlate de austrieci doar Asirom şi BCR Viaţă emit astfel de poliţe, în timp ce Omniasig are afaceri doar pe asigurări generale. BCR Asigurări de Viaţă îşi vinde produsele prin intermediul reţelei BCR, cea mai mare bancă locală, cu circa patru milioane de clienţi, ceea ce a permis companiei să-şi crească businessul cu 17,5% anul trecut.

VIG a raportat deocamdată doar cifrele privind primele subscrise în 2012, fără să facă publice datele privind despă­gubirile plătite sau rezultatul net. După primele nouă luni din 2012, asigu­rătorul raporta pierderi de 11 mil. euro din operaţiunile locale pe fondul cheltuielilor mai mari cu daunele auto. România este a cincea mare piaţă pentru grupul austriac, contribuind cu aproape 5% la afacerile VIG. Austriecii deţin aproape un sfert din piaţa locală de asigurări, cea mai mare parte a businessului fiind concentrată pe segmentul asigurărilor generale. VIG controlează cea mai mare companie locală de asigurări generale - Omniasig, care a raportat afaceri de 178 mil. euro în primele nouă luni ale nului trecut. Austriecii au în portofoliu şi al doilea jucător din asigurări de viaţă - BCR Viaţă, cu subscrieri de 62 mil. euro la nouă luni.

A treia companie deţinută de VIG, Asirom, operează şi pe asigurări generale şi pe asigurări de viaţă şi a raportat afaceri de 101 mil. euro în perioada ianuarie-septembrie 2012.

Austriecii au rămas în prezent cu numai trei companii în portofoliu după fuziunea de anul acesta dintre Omniasig şi BCR Asigurări, dar la un moment dat ajunseseră să deţină chiar cinci asigurători.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO