Bănci și Asigurări

​Austriecii de la Erste, proprietarul BCR, vor să dea acţionarilor un dividend mai mic faţă de cel anunţat în raportul anual ca urmare a incertitudinilor generate de pandemia de coronavirus

​Austriecii de la Erste, proprietarul BCR, vor să dea...

Autor: Tibi Oprea

25.03.2020, 17:35 921

Grupul austriac Erste, care în România deţine BCR, a doua cea mai mare instituţie de credit de pe piaţa locală, a anunţat miercuri la Bursă că boardul a încheiat revizuirea propunerii dividendului de 1,5 euro pe acţiune din profitul pe 2019, anunţat în raportul financiar pe anul trecut, şi că în lumina evenimentelor recente, respectiv a incertitudinilor economice generate de pandemia de COVID-19, intenţionează să revizuiască propunerea de repartizare a profitului şi să amâne decizia legată de dividendul final.

“Odată cu amânarea deciziei legate de dividendul final la o data ulterioară, boardul Grupului Erste va fi putea să ia o decizie mai informată, bazată pe fapte, în ceea ce priveşte consecinţele amplorii coronavirus, acţionând astfel în cel mai bun interes pe termen lung al acţionarilor al comunităţilor pe care Grupul Erste le deserveşte în Austria şi Europa Centrală şi de Est”, se arată într-un raport la Bursă.

Grupul austriac Erste a raportat o creştere de 8,7% a profitului operaţional în 2019, la 2,97 miliarde de euro.

“Suntem mulţumiţi de nivelul de lichiditate şi capitalizare: indicele capitalului comun de rang 1 este de 13,7 la sută, confortabil peste cerinţele de reglementare. Vrem să împărţim rezultatul bun din 2019 cu acţionarii noştri şi, prin urmare, la adunarea generală anuală vom propune creşterea dividendului la 1,50 euro pe acţiune”, menţiona instituţia de credit în raportul anual financiar pe 2019.

La finele anului trecut, grupul avea active totale de  245,7 mld. euro. De asemenea, portofoliul net de credite şi avansuri către clienţi a crescut la 160,3 mld. euro (Ă7,3%), iar depozitele la 173,8 mld. euro (Ă7%).

Acţiunile Erste Group Bank se tranzacţionează în scădere cu 39,2% de la începutul acestui an, emitentul ajungând la o capitalizare de 8 miliarde de euro, în timp ce la Bucureşti, acţiunile EBS înregistrează o scădere de 38% pe un rulaj de 23,4 milioane lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO