Bănci și Asigurări

De ce nu se mai aude nimic despre programul de „investiţii şi relansare economică“ prezentat cu pompă de preşedintele Iohannis şi guvernul Orban acum trei săptămâni? Despre operaţionalizarea lui aproape că nu se mai vorbeşte

COMENTARIU Iulian Anghel, editor ZF

Iulian Anghel

Iulian Anghel

Autor: Iulian Anghel

25.07.2020, 15:50 8421

♦ La trei săptămâni de la prezentarea publică a programului liberal, de 100 mld. euro, pentru relansarea economiei, despre operaţionalizarea lui aproape că nu se mai vorbeşte.

Săptămâna trecută şi, probabil, şi în această săptămână au fost/vor fi „în analiză“ la guvern mai multe ordonanţe de urgenţă care ar urma să vină în continuarea măsurilor propuse în aşa-numitul „plan naţional de investiţii şi relansare economică“, lansat la 2 iulie.

Dacă privim, la trei săptămâni dis­tan­ţă de la lansarea lui, planul pare, cel puţin aşa cum este prezentat, că avea deja finanţare pentru chesiunile urgente – o finanţare cumulată de aproximativ un miliard de euro pentru aşa-numitele „granturi“, bani neram­bursabili acordaţi companiilor. Niciunul dintre aceste planuri nu a ieşit însă dintre coperţile albumului de 158 de pagini, cu foaie velină, frumos editat.

Guvernul a avut pe masa de lucru, săptămâna trecută, mai multe ordonanţe de urgenţă care par a veni în susţinerea planului de relansare. Însă niciunul dintre aceste proiecte nu este însoţit şi de textul propunerii.

Guvernul a promis sprijin concret şi imediat pentru IMM-uri (dincolo de susţinerea ce o acordă pentru credite), dar prima ordonanţă de urgenţă aflată în capul listei şedinţei de guvern de săptămâna trecută a fost „ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri pentru aprobarea programului naţional de racordare a populaţiei şi consumatorilor noncasnici la reţeaua inteligentă de distribuţie a gazelor naturale.“

Este bine că guvernul discută aşa ceva, dar acest program este întins pe zece ani. Apoi: „ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri pentru asigurarea eficientizării procesului decizional al fondurilor externe nerambursabile desti­nate dezvoltării regionale în România.“ Ce înseamnă aceasta? Şi încă: „ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operaţional Competitivitate 2014 – 2020, în contextul crizei COVID-19, precum şi alte măsuri în domeniul fondurilor europene“.

Sau: „ordonanţă de urgenţă privind instituirea unor măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS - CoV – 2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă“.

Toate proiectele de mai sus sunt „în primă lectură“. Aşa că nu au nici expunerea de motive necesară unui act normativ, pentru a fi adoptat, nici corpul viitoarei legi. Este în primă lectură. Dar, dacă privim planul, în ansamblu, el dă impresia că lucruile au fost bătute în cuie. Că planul are finanţare şi termene. Dar are?

A fost bine că statul a garantat micile împrumuturi sau că şi-a asumat plata unei părţi a dobânzilor, până la final de 2020.

Este bine că Florin Cîţu, ministrul finanţelor, insistă că politica guvernului este de a schimba orientarea dinspre consum spre investiţii.

Este bine să vorbim despre autostrăzi ce vor fi făcute peste 10 ani, dar azi? Sunt deja trei săptămâni de la prezentarea „planului de investiţii şi relansare“, iar peste el începe să se aştearnă praful.

În loc ca el să fi fost operaţional a doua zi de la lansare, încă la guvern se discută „în primă lectură“ despre „unele măsuri pentru asigurarea eficientizării procesului decizional al fondurilor externe nerambursabile destinate dezvoltării regionale în România.“

Fără nicio explicaţie în plus.  Dar, când a fost scris programul, care alocă urgent un miliard de euro, cumulat, în „granturi“, acel program în baza a ce a fost făcut?

 

Ce propune planul de relansare ca sprijin imediat

Granturi de sprijin pentru microîntreprinderi:

♦ Valoare grant: 2000 euro/SRL fără salariaţi; Toate domeniile; Cheltuieli: stocuri, datorii furnizori, chirii, utilităţi; Număr beneficiari: 50.000; Buget: 100 mil. euro

 

Schema de ajutor pentru activităţi de comerţ şi servicii afectate de Covid-19:

♦ Finanţarea chiriilor pentru perioada în care desfăşuararea activităţii comerciale sau a serviciilor prestate a fost afectată pe perioada stării de urgentă sau de alertă: valoarea chiriei/beneficiar/lună, pentru o perioadă de 3 luni.  Buget: 160 mil. lei.

 

Capital de lucru pentru repornirea activităţilor economice pentru IMM-uri:

♦ Valoare grant: max. 125.000 euro; Domenii: HoReCa, turism, transporturi, evenimente; Cheltuieli: stocuri, datorii furnizori, echipamente; Buget: 350 mil. euro.

 

Granturi pentru investiţii şi pentru reconversia economică a IMM-urilor:

♦ Valoare grant: 50.000 – 200.000 euro; Domenii: Industria sanitară, farmaceutică, alimentară, auto, IT, energie, construcţii, transport, turism, confecţii; Cheltuieli: producţie, achiziţia de echipamente, utilaje, tehnologii; Buget: 550 mil. euro.

 

Programe de finanţare nerambursabilă pentru creşterea competitivităţii IMM-urilor:

♦ Granturi pentru investiţii pentru microîntreprinderi prin supracontractarea proiectelor din lista de rezervă din Programul Operaţional Regional – Axa 2.1: Grant: max. 200.000 euro;  Buget alocat: 117 mil. euro; Supracontractare: 130 mil. euro)

♦ Granturi pentru creşterea competitivităţii IMM-urilor prin alocarea suplimentară de fonduri prin Programul Operaţional Regional – Axa 2.2 Grant: 200.000 – 1.000.000 euro;  Buget (alocare iniţială şi supracontractare): 450 mil. euro

♦ Granturi pentru dezvoltarea IMM-urilor prin finanţarea investiţiilor mari în creşterea productivităţii prin Programul Operaţional Regional: Grant: 2.000.000 – 6.000.000 euro;  Buget (alocare iniţială şi supracontractare): 550 mil. euro

 

Sprijin pentru dezvoltarea agriculturii şi a industriei agro-alimentare

♦ Finanţarea depozitelor de comercializare a produselor agricole. (Obiectiv: construcţia a 8 depozite regionale cu temperatură controlată pentru depozitarea, sortarea, ambalarea, etichetarea şi comercializarea produselor agricole locale). Valoarea investiţiei: 120 mil. euro.

♦ Granturi pentru achiziţia de echipamente pentru irigaţii

♦ Achiziţia de kituri pentru irigaţii - 6.000 euro/beneficiar.  Buget: 48 mil. euro

♦ Granturi de finanţare pentru antreprenoriat rural

♦ Obiectiv: sprijinirea directă a activităţilor de procesare şi de distribuţie a produselor agricole obţinute de micii producători;

Valoare grant: 40.000 euro/2 locuri de muncă create până la 100.000 euro/5 locuri de muncă create;  Buget: 200 mil. euro

♦ Instalarea tinerilor fermieri cu teren agricol concesionat de la stat: Bugetul estimativ este de 42 milioane euro

 

Schema de ajutor de stat pentru investiţii noi (greenfield)

♦ Valoare ajutor de stat: max. 37,5 mil. euro/investiţie;  Buget alocat: 1,5 miliarde lei anual până în 2023

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO