Bănci și Asigurări

Au rămas doar două bănci private locale, cu 1,2% din active

Au rămas doar două bănci private locale, cu 1,2% din...

Autor: Razvan Voican

17.07.2013, 21:32 2039

Banca Carpatica a omului de afaceri sibian Ilie Carabulea şi Banca Feroviara, controlată de Valer Blidar, au rămas singurele instituţii de credit cu capital majoritar privat românesc din sistem, după ce Banca Transilvania şi Libra Internet Bank au fost reclasificate anul acesta de BNR ca bănci controlate de capitalul străin în urma unor schimbări intervenite în structura acţionariatului.

La BT acţionarii străini au ajuns la o deţinere de 50,62% în urma unor tranzacţii bursiere, în timp ce la Libra fondul american Broadhurst şi-a majorat participaţia la 51,3% în urma unei injecţii de capital nou.

Carpatica şi Feroviara cumulează numai 1,2% din activele de 80 mld. euro înregistrate în luna mai la nivelul sistemului bancar. Capitalul românesc mai este reprezentat de cele două bănci rămase sub controlul statului – CEC Bank şi EximBank, acestea adunând o cotă de piaţă de 7,7% din care 6,7% revine CEC, în scădere faţă de o cotă de 7,3% înregistrată la sfârşitul lui 2012.

Implicit înseamnă că băncile cu capital majoritar străin concentrează 91,1% din active şi 89% din capitalul de circa 5,5 mld. euro. Aceste statistici consemnează practic un eşec dramatic al capitalul românesc în industria bancară. În 23 de ani politicienii au compromis ideea că statul poate fi un bun acţionar şi administator de bancă, în timp ce proiectele bancare cu capital autohton privat au rămas extrem de rare, sub povara istorică a falimentelor din anii ’90.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.07.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO