Bănci și Asigurări

Atenţie, contribuabili: Persoane care solicită sume de bani în numele ANAF

Atenţie, contribuabili: Persoane care solicită sume de...

Autor: Alexandru Nanu

14.03.2023, 09:01 5080

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) atrage atenţia contribuabililor despre existenţa unor persoane care solicită sume de bani în numele instituţiei, conform celui mai recent comunicat al Fiscului.

ANAF, la sesizarea unui contribuabil, a identificat următoarea situaţie: o persoanăfolosea,fărădrept, o calitate oficială - inspector superior ANAF - şi solicita sume de bani înnumeleinstituţiei. Solicitarea frauduloasă a fost transmisă de pe o adresă de email carenuaparţineinstituţiei, anafro@europe.com. Prin email s-au transmis: un termen limită pentrudepunereabanilor, suma solicitată (2178 USD!) precum şi metoda de plată: crypto monede!Acesteelemente, nespecifice unei instituţii de stat, au dat de gândit contribuabililui, careacontactatadministraţia fiscală din raza domiciliului, singura acţiune recomandabilă însituaţiaîncareorice contribuabil are suspiciuni cu privire la situaţia fiscală proprie.

Menţionăm că orice persoană fizică ce urmează a fi supusă verificării situaţiei fiscalepersonaleva primi un aviz de verificare, care cuprinde temeiul juridic al verificării, datadeîncepereaverificării, perioada ce urmează a fi supusă verificării, posibilitatea de a solicitaamânareadatei de începere a verificării (amânarea se poate solicita o singură dată, pentrumotivejustificate), solicitarea de informaţii şi înscrisuri pentru verificare, solicitareadedepunereadeclaraţiei de patrimoniu şi de venituri.

În plus faţă de elementele de mai sus, avizul conţine:

- rubrica "persoana de contact" care se completează cu numele şi prenumeleunuiadintremembrii echipei de inspectori fiscali şi numărul de telefon la care acesta poatefi contactat;

- menţiunea că la data începerii verificării situaţiei fiscale personale, persoanafizicăesteinvitată să se prezinte la sediul (locul unde se va desfăşura verificarea situaţiei fiscalepersonale) organului fiscal emitent al avizului, cu precizarea adresei acestuia.

Avizul de verificare este comunicat persoanei fizice cu cel puţin 15 zileînaintededataînceperii verificării situaţiei fiscal personale, prin modalităţile stabilite la art. 47dinCoduldeprocedură fiscală.

 Odată cu avizul de verificare, persoana fizică este înştiinţată asupra drepturilor şi obligaţiilorprevăzute de lege ce-i revin în desfăşurarea procedurii de verificare a situaţiei fiscalepersonale.

La data începerii verificării situaţiei fiscale personale sau cu ocazia primei întâlniri,organulfiscal va prezenta persoanei fizice verificate legitimaţia şi ordinul de serviciusemnatdeconducătorul organului fiscal.

ATENŢIE! Eventualele sume de plată (creanţe fiscale) pot rezulta doar ca urmareaderulăriiunei verificări a situaţiei fiscale personale, acestea fiind evidenţiate în actul administrativfiscal (decizie de impunere) emis de organul de verificare şi comunicat persoanei fiziceverificate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO