Bănci și Asigurări

Atacurile cibernetice la bănci au ajuns la ordinea zilei: Mii de clienţi ai gigantului bancar HSBC s-au trezit cu conturile sparte

Atacurile cibernetice la bănci au ajuns la ordinea...

Autor: Tibi Oprea

07.11.2018, 15:14 5486
 

Gigantul bancar britanic HSBC se alătură listei lungi a instituţiilor bancare compromise de atacuri cibernetice, compania alertându-şi printr-o scrisoare o parte dintre clienţii din SUA în privinţa securităţii conturilor lor bancare, conform MarketWatch. Potrivit băncii, impactul breşei de securitate este restrâns, mai puţin de 1% dintre clienţi fiind afectaţi de breşă.

„HSBC regretă acest incident şi ne asumăm responsabilitatea de a ne proteja clienţii”, au declarat reprezentanţii băncii. „I-am notificat pe acei clienţi ale căror conturi ar fi putut avea parte de acces neautorizat şi le oferim acestora un an de monitorizare a creditelor şi servicii de protecţie împotriva furtului de date.”

Conturile clienţilor au fost accesate pe perioada primei jumătăţi a lunii octombrie. Hackerii au avut acces prin această breşă la numele întreg al clienţilor, adrese de email, numere de telefon, date de naştere, numere şi tipuri de cont, solduri, istorice ale tranzacţiilor şi ale declaraţiilor şi, probabil, şi alte date.

Jarrod Overson, directorul departamentului de inginerie al companiei de securitate Shape Security din Mountain View, California, a spus că circumstanţele breşei sugerează că hackerii cunoşteau dinainte parole ale utilizatorilor. “Acest lucru este specific pentru furturile de conturi din cauza cantităţii de date credenţiale, cu peste 7 milioane de înregistrări credenţiale încărcate din 2015, este rezonabil să presupui că se poate întâmpla aproape oricui”, a mai declarat el.

HSBC se află sub incidenţa Protecţiei datelor cu Caracter Personal (GDPR), un set de reguli stabilite de Uniunea Europeană şi puse în aplicare din luna mai a acestui an. În urma acestor reguli, companiile sunt obligate să rezolve breşele de securitate în termen de 72 de ore, altfel sunt sancţionate, în funcţie de caz, cu 20 de milioane de euro sau 4% din veniturile anuale globale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO