Bănci și Asigurări

Asociaţia Română a Băncilor, Poliţia Română şi Microsoft se aliază într-o campanie pentru prevenirea fenomenului de transfer online ilegal de bani. “Vulnerabilitatea cea mai ridicată apare la persoanele care nu iau în serios securitatea informaţiilor lor bancare”

Asociaţia Română a Băncilor, Poliţia Română şi...

Autor: Cristina Bellu

02.12.2021, 15:24 204

Asociaţia Română a Băncilor (ARB), Poliţia Română şi Microsoft lansează un proiect care are ca scop prevenirea fenomenului “Money Mule” (cărăuş de bani), în cadrul celei de-a doua etape a campaniei #SiguranţaOnline, acţiunea fiind sincronizată cu evenimentul European Money Mule Action.

Procesul de recrutare a cărăuşilor de bani se poate desfăşura online prin anunţuri de angajare pe reţele de socializare sau e-mail, prin care se oferă locuri de muncă sau colaborări profitabile. Astfel, persoanele recrutate sunt instruite să transfere banii primiţi în conturile lor către alte persoane din ţară sau din străinătate, primind în schimb un comision, explică reprezentanţii celor trei instituţii.

De asemenea, se constată un fenomen de deschidere de conturi bancare prin intermediul cărora se realizează operaţiuni de primire şi transfer de fonduri, direct de către titularul contului sau de către terţi cărora titularii le cedează, în mod ilegal, dreptul de utilizare a contului.

Fenomenul Money Mule este unul global şi de actualitate, acesta fiind parte în procesul de spălare a banilor şi facilitează astfel criminalitatea informatică şi alte tipuri de fapte penale. Persoanele care îşi însuşesc, voluntar sau involuntar, rolul de cărăuşi de bani şi dau curs unor astfel de practici sunt implicate în scheme de fraudă bancară.

“Campania de prevenire lansată de Poliţia Română, Asociaţia Română a Băncilor şi Microsoft are ca obiectiv reducerea riscului infracţional, cât şi victimal, pentru cei care pot cădea în capcana infracţiunilor informatice, precum şi informarea cetăţenilor în vederea conştientizării consecinţelor legale ale implicării în aceste activităţi infracţionale”, transmit reprezentanţii celor trei instituţii.

În ultimul timp, s-a observat că multe astfel de reţele sunt utilizate de infractorii cibernetici pentru a colecta veniturile provenite din fraude şi atacuri online, astfel încât combaterea reţelelor de cărăuşi de bani are şi un impact important în combaterea criminalităţii informatice.

Reprezentanţii celor trei instituţii apreciază că cei mai vulnerabili la schemelemoney mule sunt persoanele nou venite în ţară, şomerii, studenţii, persoanele care se confruntă cu dificultăţi financiare şi în general bărbaţii şi femeile cu vârste între 18 şi 34 de ani, care trăiesc în localităţi mici având niveluri de educaţie şi venituri medii sau scăzute.

“Vulnerabilitatea de a deveni money mule este cea mai ridicată la persoanele care nu iau în serios securitatea informaţiilor lor bancare”, spun reprezentanţii celor trei instituţii.

Potrivit acestora, principalele modalităţi de protecţie faţă de aceste practici infracţionale cuprind  verificarea din mai multe surse pentru orice propunere de colaborare/ angajare cu un câştig rapid şi sigur; Verificarea datelor oricărei firme care face o ofertă de angajare; Atenţie la mesajele nesolicitate pe e-mail sau pe reţelele de socializare prin care se oferă câştiguri rapide cu texte neinteligibile şi pline de greşeli gramaticale.

În plus, persoanele ar trebui să nu deschidă conturi la o bancă pentru alte persoane necunoscute, şi să nu accepte oferte de muncă prin care se solicită să utilizeze contul bancar personal pentru a transfera bani.

Totodată, nu trebuie furnizate niciodată datele personale de utilizare a contului bancar altor persoane, iar atunci când se primeşte un e-mail suspect, nu se răspunde şi nu se accesează link-uri din conţinutul acestuia.

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO