Bănci și Asigurări

Asociaţia Română a Băncilor recomandă o analiză proactiveă a capacităţii de rambursare, având în vedere prelungirea moratoriului legislativ

Asociaţia Română a Băncilor recomandă o analiză...

Autor: Mircea Nica

29.01.2021, 14:31 152

Băncile din România vor continua să absoarbă problemele de lichiditate întâmpinate de popularţia şi companiile debitoare, având în vedere prelungirea moratoriului legislativ, dar Asociaţia Română a Băncilor (ARB) recomandă clienţilor să analizeze proactiv capacitatea de rambursare, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii ARB.

“Asociaţia Română a Băncilor recomandă clienţilor să analizeze proactiv cu atenţie, atât capacitatea actuală de rambursare, cât şi după expirarea perioadei de suspendare şi, în funcţie de rezultatul analizei, să decidă oportunitatea depunerii solicitării şi perioada aleasă pentru suspendarea temporară a obligaţiilor la plata creditelor. Expunerea clientului se majorează odată cu creşterea perioadei de suspendare astfel încât, în baza analizei riguroase, abordarea trebuie să fie una echilibrată în linie cu nevoile reale actuale ale clientului şi cu capacitatea de onorare a plăţilor post suspendare”, au transmis reprezentanţii ARB.

Clienţii ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia generată de pandemie pot beneficia de acordarea facilităţilor de suspendare a obligaţiei de plată a ratelor, dobânzilor şi comisioanelor pe o perioadă cuprinsă între o lună şi nouă luni, în baza opţiunii debitorului.

“În conformitate cu reglementările europene emise de Autoritatea Bancară Europeană, clienţii pot beneficia de o perioadă maximă de suspendare de nouă luni, luând în calcul şi suspendările de care au beneficiat pe parcursul anului trecut în baza moratoriilor legislative şi non legislative. Persoanele fizice şi juridice afectate care se califică la condiţiile prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă nr. 227/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2020 pot transmite solicitarea către creditor, până cel mai târziu la data de 15 martie 2021, inclusiv. Clienţii care depun o astfel de solicitare declară pe propria răspundere că le-au fost afectate veniturile şi se află în imposibilitatea de a onora obligaţiile de plată aferente creditului, la persoanele juridice fiind stabilite şi praguri concrete privind reducerea veniturilor”, au mai transmis reprezentanţii ARB.

Băncile analizează solicitările depuse şi în funcţie de respectarea prevederilor legale din moratoriul legislative, transmit un răspuns privind aprobarea sau respingerea cererilor de suspendare a obligaţiilor de plată a ratelor în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data primirii solicitării complete, dar nu mai târziu de 31 martie 2021.

Pe lângă criteriile legate de afectarea veniturilor, moratoriul include o sserie de alte prevederi ce trebuie respectate.

“Suspendarea la plată se poate aproba doar pentru creditele care au fost acordate până la data de 30 martie 2020 inclusiv şi nu înregistrează restanţe la data solicitării, precum şi pentru alte criterii obiective. Decizia băncii de aprobare se comunică debitorului în format letric sau prin poştă electronică sau printr-un alt canal de comunicare la distanţă oferit de creditor sau telefonic, clientul urmând să primească şi graficul de rambursare”, au transmis reprezentanţii ARB.

Riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul neguvernamental a fost cotat ca fiind un risc sistemic moderat în creştere pe Harta riscurilor la adresa stabilităţii financiare din România, întocmită de BNR.

“O abordare echilibrată a solicitărilor clienţilor de suspendare temporară a obligaţiilor de plată va permite băncilor să rămână reziliente şi apte să deservească nevoile clienţilor persoane fizice şi juridice de asigurare a lichidităţii prin suspendarea obligaţiilor de plată şi de finanţare a clienţilor neguvernamentali şi a statului roman”, au mai spus reprezentanţii ARB.

În calitate de soluţie la problemele de natură economică generate de pandemia COVID-19, sistemul bancar solicită eliminarea barierelor de ordin legislativ care pot afecta capacitatea industriei bancare de a finanţa revigorarea rapidă a economiei şi de a sprijini clienţii afectaţi de pandemie, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii ARB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO