Bănci și Asigurări

Asociaţia dealerilor de pe piaţa financiară: Factorii cu cel mai mare impact asupra pieţei financiare au fost în ultima lună inflaţia şi criza guvernamentală. Ministerul de Finanţe s-a împrumutat mai puţin decât planificase

Asociaţia dealerilor de pe piaţa financiară: Factorii...

Autor: Roxana Rosu

16.09.2021, 16:26 103

Factorii cu cel mai mare impact asupra pieţei financiare din România au fost în ultima lună evoluţia inflaţiei şi incertitudinea generată de criza guvernamentală, una intre consecinţe fiind creşterea semnificativă a randamentelor titlurilor de stat în lei pe piaţa secundară, arată un raport realizat de ACI Romania (Asociatia Pieţelor Financiare).

De asemenea, în ceea ce priveşte cursul de schimb, moneda naţională s-a apreciat în luna august, până la 4.91 lei/euro, dar a ajuns ulterior la un minim istoric de 4,9488 pe piaţa interbancară.

Analiştii sunt de părere că deşi ultima lună a fost mai volatilă decât de obicei,va exista o stabilizare, în contextul în care inflaţia este la un nivel ridicat şi impactul cursului asupra ei este semnificativ.

”Această accelerare a mişcării în sus a randamentelor se adaugă unei tendinţe mai generale de creştere manifestată pe parcursul întregului an, ca urmare a presiunii exercitate de piaţa primară, unde cererea din partea investitorilor nu a ţinut pasul cu creşterea puternică a nevoilor de finanţare a deficitului bugetar. Curba s-a aplatizat, interesul de cumpărare, atunci când a existat, concentrându-se pe segmentul lung al curbei, un semn că investitorii consideră că banca centrala va avea succes în aplanarea fenomenului inflaţionist”, se precizează în analiză.

În acelaşi timp, deşi calendarul emisiunilor de titluri de stat a însumat 4,1 miliarde de lei în luna august, Ministerul de Finanţe a atras doar 3,8 miliarde de lei şi 173 milioane de euro. În luna septembrie, până la momentul publicării acestui material, au fost emise titluri de stat de 1,8 miliarde lei din totalul de 2,8 miliarde de lei planificat, principalele motive fiind îngrijorări cu privire la inflaţie, lichiditate redusă ca urmare a perioadei de concedii, situaţia politică.

Potrivit analiştilor, suma rămasă de emis pentru a acoperi nevoile acestui an este ridicată, în special relativ la sumele emise în ultimele luni.

Necesarul mediu lunar este aproape de 9 miliarde de lei, scăzând la aproximativ 5 miliarde de lei în cazul unei noi emisiuni externe de 3 miliarde de euro, anticipată de piaţă.

ACI România este o organizatie profesionala reprezentativă pentru arbitrajişti (dealeri), avand drept obiectiv promovarea acestei profesiuni.

Vedeti aici raportul integral al asociatiei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO