Bănci și Asigurări

Asirom a ajuns la o cotă de piaţă de 5,6% pe asigurări de viaţă

Autor: Anelis Baciu

26.05.2013, 21:46 420

Asirom, un jucător de top cinci din piaţa asigurărilor, a subscris prime de 23,6 milioane de lei (5,4 mil. euro) din poliţe de viaţă în primul trimestru, în creştere uşoară de 0,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor furnizate de asigurător.

Evoluţia vânzărilor de asigurări de viaţă ale companiei controlate de austriecii de la Vienna Insurance Group (VIG) vine în contextul în care la nivel agregat piaţa asigurărilor de viaţă a consemnat o scădere de aproape 3% în primele trei luni, până la 420 milioane de lei (95,4 milioane de euro).

Asirom a câştigat cotă de piaţă pe asigurări de viaţă în acest context, ajungând la 5,6% din totalul subscrierilor, respectiv cu 0,2 puncte procentuale peste cota de la sfârşitul lunii martie 2012. Vânzările de poliţe de viaţă reprezintă mai puţin de o cincime din subscrierile totale ale asigurătorului, potrivit datelor din 2012.

Asirom nu a publicat deocamdată datele privind subscrierile din asigurări generale în primul trimestru din 2013.

Aproape un sfert din primele brute subscrise de Asirom din asigurări de viaţă în primul trimestru, respectiv 5,7 milioane de lei, au fost încasări generate de contractele de asigurare noi încheiate în perioada ianuarie-martie 2013, în timp ce poliţele vândute anterior au constituit baza afacerilor, aducând venituri de 17,9 milioane de lei. Pe de altă parte, clienţii Asirom au răscumpărăt anticipat poli­ţe în valoare de 1,8 milioane de lei în perioada ianuarie-martie a acestui an, ceea ce înseamnă circa 8% din cuantumul primelor încasate.

Asigurările de viaţă au crescut nesemnificativ anul trecut la nivelul întregii pieţe, iar după primul trimestru din acest an vânzările au intrat pe o ten­din­ţă de scădere, inclusiv pe fondul volatilităţii pie­ţelor financiare, care afectează vânzările de po­liţe cu com­ponentă investiţională (unit-linked).

Industria asigurărilor de viaţă a  fost susţinută în anii anteriori în special de încasările din poliţele cu componentă inves­tiţională, dar clienţii au devenit mai rezervaţi în ceeea ce priveşte asumarea riscurilor şi au început să se îndrepte tot mai mult către asigurările tradiţionale, unde primele sunt mai mici.

Asirom a raporatat anul trecut subscrieri cumulate de 597 milioane de lei (134 mil. euro) din asigurări de viaţă şi generale, situându-se pe locul cinci în topul asigurătorilor locali. Principalii competitori sunt Groupama (locul 4), Uniqa şi Generali (locurile 6 şi respectiv 7).

Piaţa asigurărilor de viaţă este dominată de numai trei jucători - ING Asigurări, BCR Viaţă şi Metropolitan Life - care deţin împreună peste două treimi din subscrierile totale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO