Bănci și Asigurări

Asiguratorii vor vana cote de piata inca cel putin doi ani

Asiguratorii vor vana cote de piata inca cel putin doi ani

Prima medie pentru contractele de asigurari generale a fost de 88 de euro in 2006, fata de 78 de euro in 2005, in timp ce pentru politele de asigurari de viata prima medie a scazut de la 131 de euro in 2005 la 88 de euro anul trecut, arata studiul Roland Berger.

25.10.2007, 17:17 10

Goana asiguratorilor dupa cote de piata va continua inca cel putin doi ani, timp in care multe companii vor inregistra pierderi, la fel ca in anii trecuti, considera Codrut Pascu, directorul general al companiei de consultanta de strategie Roland Berger, divizia din Romania.
Lupta companiilor de asigurari pentru a atrage cat mai multi clienti prin preturi reduse s-a vazut mai ales in rezultatele pietei de anul trecut, cand aceasta a intrat pe pierdere neta pentru prima data in ultimii cinci ani, cu un minus de 20 de milioane de euro.
Potrivit unui studiu realizat de Roland Berger, piata romaneasca a asigurarilor are cel mai mare potential de dezvoltare din regiune.
"In acest moment in Europa nu exista alte piete de asigurari care sa fie atat de putin dezvoltate. In plus, exista si avantajul numarului mare de locuitori", afirma Pascu.
Potrivit estimarilor Roland Berger, piata asigurarilor ar putea ajunge la 10 miliarde de euro in 2017, in conditiile in care anul trecut a fost de 1,62 de miliarde de euro, iar cresterile inregistrate de la un an la altul sunt de 30-40%.
Peste zece ani, ponderea asigurarilor generale in totalul pietei va cobori la 60%, de la 80% in prezent, si se vor dezvolta semnificativ asigurarile de viata si cele de sanatate.
"Piata romaneasca a asigurarilor este propulsata de cresterea economica, de veniturile personale tot mai mari si de puterea de cumparare mai ridicata. Industria constructiilor, piata imobiliara si industria auto se dezvolta intr-un ritm alert, sustinute de cerere si stimuland la randul lor sectorul financiar, adica cel bancar, al leasingului si al asigurarilor", arata studiul companiei de consultanta. Potrivit acestuia, cel mai mare potential de crestere il au asigurarile de raspundere civila, de bunuri, de accidente si de protectie juridica. In acest moment, piata este dominata de asigurarile auto (casco si RCA), care reprezinta aproape 70% din totalul primelor brute subscrise din asigurari generale.
"In urmatorii zece ani, ponderea acestora ar putea sa se reduca la 40%", estimeaza Pascu. De altfel, aceasta este ponderea inregistrata in tari cu o piata a asigurarilor foarte dezvoltata, cum ar fi Germania, de exemplu.
"Pentru ca ponderea cea mai mare pe piata romaneasca o au politele RCA si casco, asiguratorii pierd bani, iar profitabilitatea in sectorul asigurarilor este foarte mica. Se asteapta o crestere mai puternica pe segmentele non-auto, intr-un orizont de timp scurt sau mediu. Aceste segmente, mai putin sensibile la evolutia pretului, reprezinta o ocazie de a stabiliza castigurile si de a creste baza de venituri", sustine directorul Roland Berger.
El considera ca in urmatorii ani ar putea creste semnificativ rolul bancilor in distributia de asigurari de viata si cel al brokerilor in vanzarea de asigurari generale. In prezent, potrivit studiului realizat de Roland Berger, pe asigurari generale circa 70% din produse sunt vandute de agentii companiilor de asigurari, 25% de brokeri, iar 5% de banci. Pe partea de asigurari de viata, 80% din polite sunt vandute de agentii companiilor, 14% - de banci si 6% de brokeri.
"Vanzarea prin agenti proprii este foarte scumpa, deoarece costa mult sa intretii pe cineva care sa vanda doar produsul companiei tale. Cred ca va creste foarte mult distributia asigurarilor de viata prin intermediul bancilor si cea a asigurarilor generale prin brokeri", afirma Pascu.
Anul trecut, din totalul pietei de asigurari 1,3 miliarde de euro au fost prime brute subscrise din asigurari generale si 0,32 miliarde de euro din asigurari de viata.
Prima medie pentru contractele de asigurari generale a fost de 88 de euro in 2006, fata de 78 de euro in 2005, in timp ce pentru politele de asigurari de viata prima medie a scazut de la 131 de euro in 2005 la 88 de euro anul trecut, arata studiul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO