Bănci și Asigurări

Asiguratorii sunt obligati sa publice rapoarte anuale

24.07.2006, 17:54 17

Companiile de asigurare sunt obligate sa publice rapoarte anuale privind propria activitate, arata un ordin al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), publicata in Monitorul Oficial.
Astfel, asiguratorii va trebui sa faca publice o serie de informatii, de la structura actionariatului si a managementului companiei la deducerile prevazute de legislatia fiscala pentru diferite tipuri de polite pe care acestia le vand. De asemenea, companiile trebuie sa faca publica "prezentarea retelei si a canalelor de distributie a produselor de asigurare practica", arata ordinul CSA.
In plus, rapoartele facute de auditorii financiari externi trebuie publicate in forma scurta, la fel ca si situatiile financiare anuale ale companiei de asigurare. Ca informatii generale, asiguratorii trebuie sa publice date referitoare la activele, obligatiile, veniturile si cheltuielile lor, dar si despre portofoliul de asigurari, numarul de contracte, despre activitatea de reasigurare, nivelul indemnizatiilor (daunelor) datorate si platite clientilor.
Pentru plasamentele investitionale facute de companiile de asigurari, acestea trebuie sa publice informatii despre destinatia si randamentul acestora. Pentru politele de asigurare de viata, companiile sunt obligate sa publice mai multe detalii privind tara unde sunt facute plasamentele de investitii, emitentul titlurilor in care asiguratorul a plasat capital, piata pe care aceste titluri se tranzactioneaza, valoarea lor de piata si alte informatii asemanatoare.
O alta obligatie noua pentru asiguratori este cea de includere in raportul anual a unor informatii despre "strategii si perspective de dezvoltare a activitatii asiguratorului", noteaza ordinul CSA.
Conform noii reglementari din partea Comisiei de Supraveghere, raportul anual trebuie publicat intr-un cotidian de circulatie nationala si pe site-ul de Internet al companiei de asigurare, in termen de maximum 3 luni dupa ce compania a depus situatia financiara anuala la CSA. Ordinul poarta semnatura vechiului presedinte al CSA, Nicolae Crisan, initiativa datand din timpul in care el conducea autoritatea de reglementare a pietei asigurarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO